Home

Achtergrond 288 x bekeken

'Winbare reserves gas nemen toe'

De wereldreserves van gas zullen flink toenemen.

Nieuwe technieken, die de mogelijkheden om gas los te maken uit gesteente verbeteren, leiden tot een toename van de winbare reserves met 60 procent. Dat voorspelt adviesbureau Ronald Berger.

Dit adviesbureau wijst onder meer op de toegenomen winning van het zogeheten schaliegas in Noord-Amerika. Ook een ander adviesbureau, Booz & Company, wijst in een donderdag verschenen rapport op de winning van ”onconventioneel” gas in de Verenigde Staten. Die is volgens het adviesbureau onverwacht snel gegroeid.

Samen met de economische recessie is dit de oorzaak van lagere prijzen van gas op de spotmarkt. Nu de olieprijzen zich hebben hersteld tot zo’n 80 dollar per vat is er een verschil in prijs ontstaan met gas van zo’n 40 procent op de spotmarkt, aldus Booz & Company. De adviseurs verwachten dat dit de koppeling van gasprijzen aan olieprijzen in langetermijncontracten sterk onder druk zal zetten.

De komende jaren is er nog een overschot aan gas, maar dat kan veranderen als industrie en elektriciteitsproducenten bij hun investeringen meer gaan inzetten op gas, en minder op kolen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.