Home

Achtergrond 13 reacties

Wild steeds meer slachtoffer droppings

De nachtrust van dieren op de Veluwe wordt in toenemende mate verstoord door speurtochten, droppings en andere "spannende'' activiteiten in het donker.

Het gevolg is dat dieren op de vlucht slaan voor bijvoorbeeld schreeuwende kinderen en felle zaklampen, de weg over willen steken en vervolgens worden aangereden. Volgens Nico Nelis, woordvoerder van Groennetwerk, zijn de nachtelijke spelletjes een van de oorzaken dat steeds meer wild de dood vindt tegen een motorkap.

Afgelopen week registreerden groenhandhavers op de Veluwe een triest dieptepunt met achttien dode dieren in zeven dagen tijd. "Het is vooral voor kinderen spannend om in het donker het bos in te gaan,'' zegt Nelis. Volgens hem is het op enkele uitzonderingen na verboden 's nachts in een bos te komen. Enkele gemeenten hebben zelfs speciale 'droppingbossen' aangewezen.

Mensen die een dropping organiseren, moeten daar officieel een vergunning voor aanvragen. Volgens Nelis "ontduiken'' mensen dat soms door te zeggen dat ze een nachtwandeling houden. Volgens de woordvoerder van Groennetwerk zijn bossen juist vanwege de nachtrust van de dieren 's nachts verboden terrein voor mensen en staat dat op borden ook aangegeven. "De dieren wachten de hele dag tot de mensen weer vertrokken zijn en komen dan tot leven. Als er dan mensen in het bos komen, slaan ze op de vlucht.''

Uit cijfers van het faunaregistratiesysteem van NatuurNetwerk blijkt dat er tot nu toe dit jaar in heel Nederland 1362 aanrijdingen met wild zijn geweest. Vorig jaar stopte de teller bij 2157, in 2008 bij 2316. Voornaamste slachtoffers zijn reeën.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J@gertje

  Nog meer oeverloos gezwets???

 • no-profile-image

  J@gertje

  Ik denk dat Herkauwer samen met spotvogel, Katja, wipstaart, Juvenalis2, wandelaar, zwalker, Jan en Giselde inmiddels op vakantie zijn.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit soort wildgroei is een onlosmakelijk gevolg van de structurele overbevolking in ons land. Nét als het toestaan van nachtvisserij, met zelfs permissie om lukraak aan de waterkant te overnachten. Dat is vragen om ellende, net als trouwens de gemotoriseerde nachtelijke puzzeltochten, het raggen en rossen met ATV's, mountainbikes, brommers en crossmotoren. Het gps- schatzoeken. Het rondvliegen met 'knalpotloze brommers met een zeiltje' boven stiltegebieden en bebouwde kommen. En het dagelijks rondzweven en landen van hete luchtballonnen met alle verstorende gevolgen van dien. Niet alleen voor wild, maar ook voor het vee! Aan al dat gerausch moet hoognodig paal en perk gesteld worden.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Is dat het enige wat je uit kunt brengen?
  Probeer er anders eens een dossier over te schrijven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Natuurlijk kan ik nog veel meer uitbrengen Jagertje en een dossier over deze wildgroei samenstellen is misschien niet eens een slecht idee. Maar eerst komt er een zwartboek over het Hobbymatige Faunabeheer in Nederland. Ik zoek voor het stofomslag nog een Nimrod die gewapend en wel van een hoogzit af wil springen. Dus als je toch aan het opvliegen bent.........!

 • no-profile-image

  Ronald

  Hoe moeilijk is het om hier op te handhaven? Je weet toch welke vakantieboerderijen en excursieverzorgers dit aanbieden? Lijkt mij simpel lijstje genereren, aanschrijven en toezicht erop. Klaar!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer,
  Ik merk dat je geheugen je al aardig in de steek begint te laten.
  Je vergeet namelijk al die jagers!!!!
  En al die natuur amateur-fotografen, automobilisten en nep natuuronderzoekers.
  Ik heb trouwens nog nooit gezien dat een hete luchtballon de nachtrust (want hier ging het om) van het wild verstoord.
  Een hete luchtballon staat namelijk voor zonsondergang weer aan de grond, net als die vliegende brommertjes met hun zeiltje.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Benieuwde

  Waar op internet kunnen we dat vinden?????
  Ik ben erg benieuwd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach jagertje, vlieg toch op!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ha dat jagertje. Geen bla bla bla maar Feiten. Fotografisch vastgelegde Feiten van een zo groot aantal jachtmisstanden dat je erdoor van jouw wankele kansel zou vallen. Want wij zijn overal en ik ga persoonlijk overal op af. In mijn uppie. Kun je zo navragen bij lieden wiens wangedrag op Internet is vertoond. Nee: namen noem ik nu niet want ik ben geen repeterende breuk. Maar het waren niet mijn minste targets.
  En ik stop niet voordat de laatste hobbyjager zich heeft laten portretteren voor een historsiche documentaire over de gewelddadige zinloze en wrede moord op miljoenen dieren die van ons allen waren. ps. Via de stichting Correlatie of privé via Gislede Warmenhuizen te Kudelstaart is gratis inco-materiaal voor één nacht verkrijgbaar! Jagers kennende zal er dus haast geboden zijn!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Dat bedoel ik, een hoop gebral en loze woorden.
  En voor de rest.... voor de rest komt er niets maar dan ook niets uit.
  Ga je de hulp inroepen van je "cold case team" voor het maken van je zwartboek?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Al weer een hoop bla bla en weer geen daden.
  Groet,
  Jagertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gebral? Loze woorden? Stakker die je bent, ik hoef helemaal geen team te hulp te roepen. We hebben al jaren een uitgebreid digitaal fotoarchief, met alle misstanden erop vastgelegd. En wij kennen een schitterende mogelijkheid om ook geen last te hebben van portretrecht en dat soort Balkenendiaanse flauwekul. Ik ben trouwens niet meer geinteresseerd in jouw wilde kanselsprong en het is nu ook te donker voor een mooie opname. Want zelfs een zwartboek moet het van mooie kleuren hebben!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.