Home

Achtergrond 231 x bekeken

Werkgroep vraagt Ciolos te kijken naar pachtprijs

De werkgroep Rechtvaardige Landbouw 2000 vraagt Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos zijn licht te laten schijnen over de hoge pachtprijzen in Nederland.

De werkgroep, bestaande uit ongeveer tien biologische boeren, zegt dat de pachtprijzen in Nederland voor een biologische boer niet meer zijn op te brengen.

Volgens Thom de Groot van de werkgroep speelt de Nederlandse overheid een dubbelrol bij de vaststelling van de pachtprijzen. ”Als grondeigenaar heeft de staat belang bij hoge pachtprijzen”, aldus De Groot.

Volgens hem zijn de hoge pachtprijzen mede een gevolg van schaalvergroting en de intensieve landbouw die grond nodig heeft om zijn overtollige mest kwijt te raken. Daarnaast speelt speculatie ook een rol.

Gevolg zijn pachtprijzen van 600 tot 800 euro per hectare. ”Biologische boeren met een relatief lage productie kunnen amper nog een inkomen halen”, aldus De Groot. Hij voorspelt dat biologische boeren binnenkort zelf naar de voedselbank moeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.