Home

Achtergrond 144 x bekeken

Wellicht twee stemmen bij EU-verkiezing

Kiezers moeten bij de volgende verkiezing van het Europees Parlement wellicht twee stemmen uitbrengen.

Een stem is voor de nationale lijst, de ander is voor een Europese lijst met kandidaten uit bijvoorbeeld Bulgarije of Finland.

De Europarlementscommissie voor Constitutionele Zaken bespreekt daartoe woensdag een rapport van de Britse liberaal Andrew Duff. De Brit wil de verkiezingen veel Europeser maken dan nu. Ook wil hij dat Nederland niet langer op donderdag voor het Europarlement stemt, maar met andere landen meedoet op zaterdag of zondag.

"Een onacceptabele inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit'', vindt PVV-Europarlementslid Daniël van der Stoep. Als het Europarlement dit aanneemt, wil hij dit aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld vindt de ideeën van de Brit juist zeer goed. "Dit brengt het parlement dichter bij de burger.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.