Home

Achtergrond 275 x bekeken

Weinig verdiend in 2009

Land- en tuinbouwbedrijven zagen hun inkomsten het afgelopen jaar fors teruglopen.

Gemiddeld werd per bedrijf 4.000 euro verdiend. Dat is 25.000 minder dan in 2008, dat ook al niet te boek staat als een best jaar.

Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksinstituut LEI vandaag presenteert in het Landbouw-Economisch Bericht. Het LEI wijt de neergang aan lagere prijzen – hoewel dit tegelijk de kosten drukte.

Door de lage inkomsten moesten bedrijven gemiddeld 30.000 euro interen op het eigen vermogen. Het LEI schat dat vorig jaar meer dan de helft van de agrarische bedrijven een inkomen had beneden het minimumniveau.

Met name in de glastuinbouw was het kommer en kwel. Glasgroente- en snijbloemenbedrijven noteerden negatieve inkomens van respectievelijk 127.000 en 63.000 euro gemiddeld. Ook de bloembollen-, vleesvarkens- en melkveesector bleven in de min.

Wat beter ging het veehouders met vleeskalveren, fokvarkens en vleeskuikens, en akkerbouwers, boomkwekers en fruittelers. Legkippenhouders hadden als enigen een echt goed jaar, met een inkomen van gemiddeld 138.000 euro.

Het LEI constateert dat prijzen zich in de tweede helft van 2009 hebben hersteld en verwacht dat dit de komende jaren zo blijft, door de toenemende vraag naar voedsel en biobrandstoffen.

Tegelijk stelt het LEI vast dat de schaalvergroting en daling van het aantal bedrijven onverminderd doorgaan. Eind 2009 telde Nederland nog 73.000 agrarische bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.