Home

Achtergrond 229 x bekeken

Weinig behoefte aan boter uit derde landen

Voor de import van boter uit landen buiten de Europese Unie is, ondanks de hoge prijs in de EU, weinig belangstelling.

Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie en het Productschap Zuivel. Nederlandse boterhandelaren hadden helemaal geen behoefte om in te schrijven op invoercontingenten boter uit Nieuw-Zeeland, handelaren elders in de EU hadden slechts beperkte belangstelling. Er is slechts voor driekwart van het beschikbare contingent ingeschreven.

Ook voor andere invoerregelingen was geen interesse. Een uitzondering op deze situatie was de invoer van cheddar-kaas vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Hiervan is in het eerste kwartaal van 2010 ingeschreven voor ongeveer 2.500 ton. Dat is minder dan de hoeveelheid die in het vierde kwartaal van 2009 werd ingevoerd, maar meer dan waarvoor in het eerste kwartaal van 2009 werd ingeschreven. Cheddar is momenteel gunstig geprijsd ten opzichte van Goudse en Edammer-kazen, mede door het hogere gehalte droge stof in deze kaassoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.