Home

Achtergrond 256 x bekeken

Weert wil spoor naar België

De Nederlandse gemeenten Weert en Cranendonck willen een spoorverbinding voor personentreinen tussen Weert en Antwerpen.

Ze maken zich hiervoor samen sterk met de Belgische gemeenten Neerpelt, Overpelt en Hamont Achel. De vijf gemeenten lieten dat dinsdag in een gezamenlijke verklaring weten.

Volgens de vijf is een spoorverbinding Weert-Antwerpen rendabel. Om personenvervoer naar Antwerpen mogelijk te maken, hoeft alleen de spoorlijn tussen Weert en Neerpelt te worden aangepast. Over die lijn rijdt momenteel incidenteel een goederentrein.

De Belgische spoorvervoerder NMBS zou de spoorlijn moeten exploiteren. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw reden er personentreinen tussen Weert en Antwerpen. Die lijn werd gesloten.

"Over de gehele Vlaams-Nederlandse grens bestaat slechts één spoorovergang bij Roosendaal in West-Brabant'', stellen de gemeenten in hun gezamenlijke verklaring. ,,Het is in het huidige Europa niet van deze tijd dat de spoornetwerken van beide landen zo slecht met elkaar zijn verknoopt. Daar moet verandering in komen''.

Na de zomer willen de gemeenten het uitgewerkte plan voorleggen aan de provincies en de nationale overheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.