Home

Achtergrond 377 x bekeken

Weer vertraging perceelsregistratie

De aanpassing van het perceelsregister loopt opnieuw vertraging op.

Dienst Regelingen (DR) heeft dermate veel correcties ontvangen dat het proces nog maanden kan vergen. Tot 1 april hebben boeren samen 82.000 wijzigingen van de oppervlakte van hun percelen doorgegeven. Sinds die tijd zijn er nog eens 150.000 mutaties ingediend. Landbouwminister Gerda Verburg is daardoor overvallen, zo stelde zij in een gesprek met de agrarische pers gisteren. ”Dat is natuurlijk het goed recht van boeren, maar wie had dit kunnen voorspellen?”

Ondernemers die voor april een wijziging hebben ingediend, kunnen tussen 1 en 15 juli de oppervlakte eventueel nog naar beneden bijstellen. Boeren die na die datum correcties hebben verstuurd, krijgen daar later nog de gelegenheid voor; over de exacte data worden zij door DR bericht.

Bij die organisatie zijn inmiddels alle verloven ingetrokken, zegt Verburg.  In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij: ”Het LNV-Loket staat met een maximale bezetting klaar voor de landbouwers.”

De vertraging met het perceelsregister heeft mogelijk gevolgen voor de uitbetaling van de toeslagrechten. Volgens de wet mag Verburg daar op 1 december mee beginnen, maar zij kan nu nog niet toezeggen die datum te zullen halen. In september stuurt zij een brief met de voortgang van het proces naar de Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.