Home

Achtergrond

Weer overstromingen in Polen

Door noodweer met zware regenval heeft het zuiden en midden van Polen weer te kampen met overstromingen.

Door noodweer met zware regenval heeft het zuiden en midden van Polen weer te kampen met overstromingen. De rivier de Wisla is op een aantal plaatsen buiten haar oevers getreden. In de buurt van het plaatsje Tarnobrzeg zijn ongeveer driehonderd mensen in veiligheid gebracht, meldde de Poolse radio. In het nabijgelegen Sandomierz moesten ongeveer tweeduizend mensen hun woningen verlaten. Op enkele plaatsen zijn de dijken doorgebroken. Het gebied was twee weken geleden ook al zwaar getroffen door overstromingen.
Warschau is getroffen door een wolkbreuk. De brandweer moest in de nacht van donderdag op vrijdag uitrukken om ondergelopen kelders, garages en straten leeg te pompen. In het zuiden van de hoofdstad werden ook twee ziekenhuizen en een metrostation getroffen door het wassende water.
Ook buurland Slowakije heeft dagenlange regenval tot dramatische gevolgen geleid. Na zware overstromingen waren er donderdag en vandaag een aantal aardverschuivingen in vooral het oosten van het land.
Bijzonder ernstig is de situatie in het dorp Nizna Mysla, in de buurt van Kosice. Een verzwakte berghelling die afgleed verwoestte twintig woningen. Nabijgelegen huizen moesten worden ontruimd. Ongeveer tweehonderd mensen zijn getroffen. Foto ANP

Fruitteler Raymond Notermans uit het Zuid-Limburgse Banholt plaatst hagelnetten om zijn waardevolle Junami te beschermen. Vanwege de kosten kan de teler uit Zuid-Limburg niet zijn hele fruitareaal van 18 hectare, waarvan het grootste deel Elstar en Jonagold betreft, beschermen.”Zuid-Limburg geldt als het meest hagelgevoelige gebied van Nederland. Ik was verzekerd, maar de schades liepen zo hoog op dat de verzekeringspremie tot grote hoogte steeg. Daar kwamen slechte opbrengsten nog eens bij.” Omdat het bloeiseizoen slecht was, denkt Notermans dat de appeloogst in Noord-West Europa fors lager zal uitvallen, met betere prijzen tot gevolg. Foto Twan Wiermans

Het SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw-Beerta liet gisteren het nieuwe laboratorium zien aan bezoekers. ”We kunnen telers en adviseurs een betere service bieden”, zegt onderzoeker Jeroen Reintke. ”En het is nuttig voor ons onderzoek. In één apparaat bepalen we bij graan de gehaltes aan vocht, eiwit en zetmeel, plus het hectolitergewicht en de sedimentatiewaarde (eiwitkwaliteit). Bij koolzaad bepalen we ook het oliegehalte. Telers kunnen met zo’n onderzoek het juiste oogsttijdstip vaststellen.” Foto Jan Bouwman

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van onderwijs, brengt in het Drentse Eelde een bezoek aan een rijdende school van de groene MBO-opleiding Terra Next. De mobiele school biedt ruimte aan veertien leerlingen. Volgens Terra Next geeft de rijdende school een nieuwe impuls aan de zogeheten beroepsbegeleidende leerweg, waarbij leerlingen leren en werken combineren. Leerlingen kunnen nu vlakbij hun werk studeren. Foto OCW

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.