Home

Achtergrond

Week 25: mineurstemming eiermarkt

De mineurstemming in de markt van eieren zet zich deze week versterkt voort. Er zijn momenteel veel te veel eieren in relatie tot de vraag. Het is niet duidelijk waardoor de consumptie van eieren sterk tegenvalt. Normaal gesproken zou een dergelijke dip zich pas voordoen op het moment dat de schoolvakanties beginnen. Nu laten de consumenten het al twee weken voor de vakanties afweten.

Voor het grote aanbod is wel een verklaring te geven. Vorig jaar zijn veel meer hennen in productie genomen toen de prijzen en ook de rendementen in de legsector prima waren. Nu kan de markt dit grotere aanbod niet aan, wat tot gevolg heeft dat de prijzen fors dalen. Hierbij komt nog dat de slachtcapaciteit voor oudere hennen tekort schiet om de markt te ontlasten. Ook het huidige zomerse weer speelt een rol. Pakstations willen zo snel mogelijk van de eieren af, wat de druk op de markt verder vergroot.

Nu de prijzen sterk gedaald zijn, komt de vraag van de industrie op zich wel op gang, maar het prijsniveau, waarop de eieren verhandeld worden, ligt op een zeer laag niveau.

Een lichtpuntje is de afzet van eieren naar derde landen. Door de sterk gedaalde prijzen en relatief gunstige koers van de Euro ten opzichte van de Dollar, is de belangstelling vanuit het Midden Oosten en Afrika voor Europese eieren sterk toegenomen.

(Bron PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.