Home

Achtergrond 186 x bekeken

Week 24: eiermarkt in mineur

De markt van eieren zit deze week duidelijk in mineur. De vraag en bestellingen vallen erg tegen en dat zou veroorzaakt worden doordat de consumptie van eieren niet bijzonder is.

Het is mogelijk wat overdreven om te schrijven dat deze nu compleet is ingeklapt, maar vrijwel alle pakstations maken wel melding van een sterk tegenvallende consumptie deze week. Dit zou niet alleen voor de Nederlandse consumptie gelden, maar vooral ook bij onze oosterburen.

De vraag van de industrie is ook niet best en dat zou veroorzaakt worden doordat de verwerkers vooral aan het begin van deze maand toch wat meer bestellingen hebben geplaatst dan in de periode daarvoor. Wellicht rekende men er op dat de prijs het dieptepunt bereikt had, maar als we de geluiden van deze week mogen geloven, dan zou de prijstendens toch weer verder neerwaarts gericht zijn.

Doordat de consumptie tegenvalt en de kippen daar niet echt rekening mee houden en dus gewoon eieren blijven leggen, lijkt het erop dat er nu wel heel veel eieren boven de markt blijven hangen. Voorheen wisselde dat nog wel naar soort eieren, maar op dit moment zou het aanbod van alle soorten behoorlijk ruim van omvang zijn.

Naast de tegenvallende consumptie speelde zeker ook het wat zwoele vochtige weertype een belangrijke rol, want dan wil iedereen uiteraard zo snel mogelijk van de eieren af en dat is niet echt bevorderend voor een oplopende prijstendens.

Een klein lichtpuntje zou de afzet naar derde landen kunnen zijn, omdat deze onder invloed van de dalende prijzen en de koers van de Euro t.o.v. de Dollar, weer wat meer mogelijkheden zou kunnen bieden.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.