Home

Achtergrond 158 x bekeken

Week 23: kuikenmarkt redelijk vriendelijk

De markt van kuikenvlees blijft redelijk vriendelijk van toon. De hoeveelheden kuikenvlees die gevraagd worden wisselen wel wat naar deelsoort en vers c.q. diepgevroren product, maar over het algemeen zijn slachters en handelaren toch redelijk positief over de huidige situatie.

De vraag naar verse en bevroren deelsoorten, zoals filet bouten en vleugels ligt op een heel behoorlijk niveau, waarbij de vraag naar bevroren kuikenbouten wel wat wisselend is. Op dit moment trekt de vraag naar bevroren kuikenbouten in Roemenië en de Baltische staten bijvoorbeeld weer wat aan en loopt ook de prijs wat op, maar handelaren en ook slachters wijzen wel op het sterk wisselvallige karakter van de bestellingen, want deze kunnen ook maar zo weer teruglopen.

Wat dat betreft zou het bijzonder welkom zijn indien de vraag vanuit Rusland wat zou aantrekken. Op zich zou die vraag er wel zijn, maar zoals bekend is de erkenning van de bedrijven die naar Rusland mogen exporteren vaak het probleem. Op dit moment zijn het vooral de Brazilianen die daar de dienst uitmaken, want de import vanuit de Verenigde Staten is i.v.m. het chloreren van het pluimveevlees nog steeds niet toegestaan.

De binnenlandse vraag hier in Nederland is zondermeer goed en zal bij het aanbreken van een meer langdurige standvastige zomerperiode alleen maar verder oplopen. Probleem hierbij is wel dat het weer in Nederland vaak gekenmerkt wordt door het bekende Hollandse wisselvallige karakter en dat heeft zeker geen positieve invloed op de consumptie.

Op dit moment echter is de vraag vanuit het binnen en buitenland zeker niet slecht en het ziet er naar uit dat dit effecten zal hebben op de huidige voorraden. Die lijken zo langzaamaan steeds kleiner te worden en doordat het aanbod niet extreem omvangrijk is en men dus ook product uit voorraden neemt, zijn prijsverhogingen zo hier en daar zeker mogelijk.

Het aantal opgezette kuikens was in de maand april zeker niet gering, maar lag wel beduidend onder de opzet van maart 2010. Volgens voorlopige cijfers was de opzet in mei jl. ook niet al te groot, zodat het te verwachten valt, dat het beschikbare aanbod aan het eind van deze maand nog steeds niet extreem ruim van omvang zal zijn.

Vanwege de dalende koers van de Euro trekt ook de vraag vanuit een aantal derde landen wat aan en hoewel de hoeveelheden niet echt bijzonder groot zijn, wordt de markt hier uiteraard zeker niet slechter van.

Al met al, blijven de positieve markttendensen de boventoon voeren. Dit is eveneens terug te vinden in de “vrije” kuikenprijzen, want deze zijn voor zowel de lichte als zware kuikens met € 0,04/kg naar boven bijgesteld en noteren gemiddeld € 0,87/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseerde op € 0,695/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.