Home

Achtergrond 308 x bekeken

Wales wil namen transgene boeren openbaar maken

De landsregering van Wales wil dat de namen van boeren die transgene gewassen verbouwen in een openbaar register worden opgenomen.

De Welsh-afdeling van de National Farmers Union vreest dat dat kan leiden tot 'misbruik' door tegenstanders van transgene teelten.
Plattelandsminister Elin Jones wil toe naar een beleid waarin gangbare en transgene teelten naast elkaar kunnen bestaan, de zogenoemde co-existentie. In dat kader moet er ook een openbaar register komen, denkt Jones.

Volgens NFU Cymru gaat de bewindsvrouw daarmee te ver. "Tegenstanders van transgene teelten krijgen daarmee de kans boeren die zich met een volstrekt legitieme activiteit bezighouden te bedreigen, lastig te vallen en te intimideren", aldus vice-voorzitter Stephen James. Volgens hem wordt zo in de praktijk ’langs de achterdeur toch een embargo op transgene landbouw ingevoerd’.

James wijst er ook op dat Jones met haar plannen verder gaat dan wat de EU voorschrijft. "Wij geloven dat biologische, gangbare en transgene akkerbouw in Wales gewoon naast elkaar kunnen bestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.