Home

Achtergrond

Waddenzee nu ook officieel Werelderfgoed

De oorkonde en het nieuwe logo bewijzen het: de Waddenzee is nu helemaal echt een stukje Werelderfgoed. Kishore Rao, afgevaardigde van de UNESCO, overhandigde zaterdag de oorkonde Werelderfgoed Waddenzee aan demissionair minister Gerda Verburg (LNV).

De overdracht vond plaats op een boot op de Waddenzee bij Lauwersoog, hoewel het door de harde wind nog even twijfelachtig was of de boot wel zou uitvaren. Verburg presenteerde daar meteen het nieuwe logo (met een een golf en een bruinvis die bijna als een vogel door het water gaat) voor het gebied.


Ook Duitse overheidsvertegenwoordigers waren bij het feestje, aangezien ook het Duitse deel van de Waddenzee tot het Werelderfgoed hoort. Toeval of niet, maar tijdens de toespraak van de Deense Waddendeskundige brak er een gejuich los op de boot, toen bleek dat het Nederlands elftal op het WK 1-0 had gemaakt tegen Japan. Eerder deze week versloeg Nederland Denemarken al.

De Wadden werden in juni 2009 toegevoegd op de Werelderfgoedlijst, na een voordracht van Nederland en Duitsland in 2008. Verburg wil er zo voor zorgen dat ook volgende generaties kunnen genieten het dat het unieke getijdengebied dat een belangrijke pleisterplaats is voor miljoenen vogels die er tijdelijk of permanent aanlanden.

Bezorgde garnalenvissers boden de bewindsvrouw voor de afvaart 10.000 handtekeningen aan. Zij vrezen dat hun broodwinning in het geding komt door strikte natuurbeschermingsregels. Verburg benadrukte echter dat het gebied zeker niet op slot gaat en dat bewoners, ondernemers, recreanten en toeristen gebruik kunnen blijven maken van de Waddenzee. ,,Maar natuurlijk wel met respect voor de bijzondere natuurlijke waarde'', aldus de minister

De Waddenzee is niet het enige stukje Nederland op de Werelderfgoedlijst, ook de molens van Kinderdijk, Schokland, de Stelling van Amsterdam en het Woudagemaal staan er bijvoorbeeld op. Bij alle locaties vinden dit weekeinde bijzondere activiteiten plaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.