Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Wachten op schijnzekerheid

De langverwachte versoepelingen van het Q-koortsbeleid zijn bekendgemaakt.

Het fokverbod voor vrije bedrijven wordt opgeheven en alle bedrijven mogen straks weer dieren aanvoeren. Bij deze versoepelingen wordt een opvallend onderscheid gemaakt tussen besmette- en niet besmette bedrijven. De besmette bedrijven mogen pas half augustus dieren aanvoeren, terwijl de vrije bedrijven half juli aan de slag mogen.

Het verschil is niet uit te leggen. Veterinair verandert er in een maand tijd niets op de besmette bedrijven. Alle dieren zijn gevaccineerd en er zijn geen drachtige dieren meer. De ministeries wachten met de versoepelingen op het eindrapport over het effect van de vaccinatie tegen Q-koorts. De voorlopige resultaten zijn bekend: vaccinatie is effectief. Maar dit is voor de ministeries blijkbaar niet voldoende. Ze willen het definitieve eindrapport om meer zekerheid te hebben.

De extra maand uitstel voor de herbevolking lijkt een keuze voor de bühne. Meer duidelijkheid komt er naar verwachting niet in een maand waarin de bestaande feiten nog eens goed bekeken worden.

Beter is om op basis van alle gegevens de sector weer een kans te geven, dan te wachten op schijnzekerheid. Dit maakt voor de volksgezondheid geen verschil, voor de toekomst van geitenbedrijven wel.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    overeem

    Ik heb vanmorgen het q koortsdebat gevolgd en nu blijkt dat de geruimde bedrijven een maand moeten wachten op het op papier zetten van het onderzoek van Rendac. Er zijn geen nieuwe resultaten waar nog op gewacht moet worden het gaat enkel over het op papier zetten.
    Gelukkig zijn vvd cda cu sgp het daar niet mee eens en waarschijnlijk zal er wel een motie ingediend worden maar het gaat toch nergens meer over.

Of registreer je om te kunnen reageren.