Home

Achtergrond 445 x bekeken 7 reacties

WUR wil computerspel voor varkens

Wageningen UR wil aan de slag met computerspeltechnologie om beter in te spelen op de behoefte van varkens aan hokverrijkingsmateriaal.

Toegepast Filosoof Clemens Driessen (Wageningen UR) en dieronderzoeker Marc Bracke van UR Livestock Research willen een computerspel ontwikkelen dat uitdaging biedt en tegemoet komt aan de behoefte van het varken om te spelen en te onderzoeken.

De onderzoekers hebben een oproep geplaatst op Varkensnet waarin ze varkenshouders uitnodigen voor een eerste verkennende discussie- en ontwerpbijeenkomst. Behalve de genoemde onderdelen van Wageningen UR zijn ook gameonderzoekers en ontwerpers van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) bij het project betrokken.

Volgens Clemens Driessen is er in Amerika al een eenvoudig computerspel voor varkens ontwikkeld. Driessen: "We hebben nog geen idee hoe één en ander er voor onze omstandigheden uit moet gaan zien. We willen in eerste instantie mogelijkheden in kaart brengen. Je kunt voor varkens bijvoorbeeld ook denken aan een bal of iets van dien aard met een computertoepassing."

Een ander idee van Driessen is een computerspel met interactie met consumenten via internet. Zo zouden zelfs adverteermogelijkheden voor de sector kunnen ontstaan.

Het hoeft ook niet zo te zijn dat de dieren continu beschikken over een computergestuurd speeltje. Driessen: "Soms ontstaat in een koppel varkens een neerwaartse spiraal omdat één dier begint met staartbijten. Dat wordt overgenomen door de andere dieren. Computergestuurd afleidingsmateriaal zou een rol kunnen spelen om de spiraal te doorbreken."

Directeur communicatie Marc van der Lee van Vion neemt het idee serieus. "Ik ken het project niet inhoudelijk, maar we moeten in dit vak niets uitsluiten en alles onderzoeken.” Afleidingsmateriaal voor de dieren wordt maatschappelijk gezien als belangrijk, weet Van der Lee. ”We moeten er goed naar kijken en daarbij vooral ook de praktische toepasbaarheid in de gaten houden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo

  nou dat is toch ook erg als je niet weet hoe je je butget er doorgejaagd krijgt.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Ja ga zo maar door . Nog even en je mag een varken niet meer slachten . Nu nog uitzoeken welk ras het slimst is en best met de computerspelletjes overweg kan .

 • no-profile-image

  Leen

  Kunnen je kinderen straks mooi met de varkens Wii-en.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hokverrijkingsmateriaal!!!!!! Het wordt Gijs Van Dordt hoogtijd dat er knoerend hard een einde wordt gemaakt aan de wildgroei van het losgelagen onbenul in Wagenigen. Subsidiekraan dicht en laat ze maar oefenen. In droogzwemmen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Computerspelletjes voor varkens? Maar die hebben we toch al een halve eeuwigheid?

 • no-profile-image

  markt -werking

  Toppunt van verspilling van gemeenschapsgeld. Jan lul kan straks op een houtje bijten omdat deze verkapte schurkenstaat, heeft toegelaten dat heren regenten in Den Haag, financiële banken-boeven wereld, vastgoed-handelaren, alles en iedereen heeft belazerd , en dit gaat gewoon door. Elke bijstand moeder wordt bijna letterlijk aan de haak gehangen als zij een paar rot centen probeert bij te verdienen om het hoofd boven water te houden en deze doorgeslagen verspilling in Wageningen gaat gewoon door. Sluiten die zooi daar. Alles met terugwerkende kracht terugbetalen tot op de laatste euro cent.

 • no-profile-image

  boer

  Goed idee. Daarnaast stel ik voor dat we een inburgeringscursus invoeren voor de Duitse Pietrain beer en de Deense Duroc.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.