Home

Achtergrond 159 x bekeken

Vrom verlengt ontheffing NOx-emissiehandel

De mogelijkheid voor kleinere bedrijven om niet mee te hoeven doen aan de emissiehandel in stikstofoxiden (NOx) wordt met drie jaar verlengd tot 31 december 2013.

Daartoe heeft minister Tineke Huizinga (Vrom) besloten. Om in aanmerking te komen voor deze zogenoemde 'opt out' worden de eisen wel aangescherpt; de uitstoot mag niet meer bedragen dan 37 gram NOx per GigaJoule brandstof. Tot eind dit jaar ligt de grens bij 40 gram NOx per GigaJoule.

Volgens een schatting van het ministerie maken nu circa 110 bedrijven gebruik van de ontheffing. Voor 95 zal een verlenging geen probleem zijn, omdat ze al aan de norm van 37 gram voldoen. Voor de overige 15 bedrijven is dit niet zeker; zij zullen dit moeten aantonen. Lukt dat niet, dan moeten ze een emissievergunning aanvragen. Dat kost circa 3.300 euro per bedrijfslocatie.

De opt out-regeling staat open voor bedrijven met een gezamenlijk vermogen van de verbrandingsinstallaties dat lager ligt dan 50 megawatt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.