Home

Achtergrond

Vroeg pellen om zuur in bloembollen te voorkomen

Oost – Zuur in bloembollen kan worden voorkomen door ze zo vroeg mogelijk na de oogst te pellen.

Dat vertelde Frank Kreuk, bloembollenonderzoeker op Proeftuin Zwaagdijk, vandaag op de open middag tulpenteelt van de proeftuin.

"We bekijken dit nu twee jaar", legt hij uit. "Uit alle behandelingen, die we uitvoeren op de participerende bedrijven blijkt dat vroeg pellen het beste is. Of lang uitstellen, wat vaak geen optie is. De huidkwaliteit gaat dan achteruit. Dan loop je meer risico op beschadigingen, ziektes en uitval. Bedrijven die de bollen zelf gebruiken, doen het wel. Dan doet de uiterlijke kwaliteit er niet zo toe. Maar als je ze wilt verkopen, is het beter om dit niet te doen."

De standaardprocedure is na het rooien spoelen of zeven en daarna terugdrogen. Na verloop van weken worden de bollen pelbaar gemaakt door vocht toe te voegen. Dan worden de bollen gepeld om vervolgens weer te worden teruggedroogd. "Om de logistiek te controleren. Maar logisch is het eigenlijk niet."

Het formaat van de zuurproblematiek verschilt per jaar. Na een natte zomer zijn meer problemen te verwachten. "Na een mooi rooiseizoen zoals vorig jaar is het goed in de hand te houden", ervaart Kreuk. Hij merkt ook dat telers in de loop der jaren al steeds alerter worden. "Er zijn al verschillende aanpassingen gedaan op veel bedrijven om zuur tegen te gaan. Zo zijn valhoogtes teruggebracht, worden bollen anders bevochtigd bij het pellen en wordt er minder gespoeld, onder meer op basis van ons onderzoek."

Zuur blijft altijd een probleem, daarvan is Kreuk overtuigd. Vooral omdat er aan de omstandigheden in het veld niet veel is te doen. ”Als het regent, kun je niet op tijd rooien en heb je een probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.