Home

Achtergrond 27 reacties

'Vreba-Hoff schoof met geld boeren'

Vreba-Hoff Dairy Development heeft geld van emigranten gebruikt voor de bouw van andere melkveebedrijven.

Dat zegt oud-stafmedewerker van Vreba-Hoff Ben Huiskamp. Hij was daar betrokken bij de financiering van melkveebedrijven. Na verkoop van de boerderij in Nederland, betaalden emigranten Vreba-Hoff voor de bouw van een nieuw melkveebedrijf in de VS. Maar soms moesten ze jaren wachten op een nieuw bedrijf, zoals melkveehouder Peter van der Burg. Hij betaalde bijna 3 miljoen dollar aan Van Bakel Onroerend Goed. Vreba-Hoff zou in de VS een nieuw bedrijf voor hem bouwen en de financiering regelen. "Dat geld stond op de bank bij Vreba-Hoff. Het is daar niet blijven staan, maar gebruikt voor andere boerderijen", zegt Huiskamp.

Van der Burg is na vier jaar tevergeefs wachten op een bedrijf vorig jaar teruggekeerd naar Nederland en eist via de Amerikaanse rechter zijn geld terug. Hij verwijt Vreba-Hoff onder andere dat zijn geld is gebruikt als werkkapitaal voor de bouw van andere bedrijven in plaats van zijn boerderij. Dit wordt bevestigd door Huiskamp. Vreba-Hoff ontkent dat. "Alle aanbetalingen zijn gebruikt voor de projecten waarvoor ze bestemd zijn", zegt advocaat Rob Boas van Vreba-Hoff.

Volgens Huiskamp werden vergunningen voor nieuwe boerderijen in de VS niet op tijd aangevraagd of stuitte de aanvraag op verzet in de omgeving. Dat zorgde voor vertraging waardoor Vreba-Hoff met de bouw van te veel bedrijven tegelijk bezig was. Vreba-Hoff is het niet eens met de analyse van Huiskamp en meent dat de crisis roet in het eten heeft gegooid waardoor de banken terughoudend zijn geworden met financiering. "Ook voor Vreba-Hoff is de crisis als een verrassing gekomen", zegt Boas. Volgens Vreba-Hoff is dit echter het risico van het eigen ondernemerschap.

Onlangs keerde weer een melkveehouder uit de staat Indiana terug naar Nederland. Een ander mega-melkveebedrijf in Indiana is pas in opdracht van de bank verkocht. Zeker zeven gezinnen zijn helemaal of deels terug in Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  keutelboer

  Maar het is de vraag of hij de grootste blijft . Hoge bomen kunnen diep vallen .

 • no-profile-image

  keutelboer

  Ja vertrouwen daar gaat het over . Maar vetrouwen geven is ook een kunst . Het doorzien van beloften en gladde praat is ook een kunst . Velen hebben tegen deze ondernemer opgekeken . Hij heeft het gemaakt hij zal wel weten hoe het moet . Deze slimme jongen heeft daar gretig gebruik van gemaakt . Met de gedachte het komt allemaal wel goed . Maar de prijzen zijn ingezakt en dus gaat het overal slecht . Nu kan hij die gaten niet meer dichten om dat er geen nieuwe geld stroom meer is .En zoals enkele al zeggen heeft de bank er ook geen zin meer in . Maar als de prijzen nog goed waren geweest had hij dit nog jaren vol kunnen houden en je had dan niemand gehoord die enkele jaren op bedrijf moest wachten . Nu men door de slechte prijzen ziet , dat men zijn geld kwijt is , gaat men proberen het terug te krijgen . Als men zaken doet moet men boter bij de vis doen . Leveren en betalen en niet betalen en wachten of men iets krijgt .Het is vind ik ook een stuk eigenschuld dat men zijn geld kwijt is . Men weet dat hij zijn bedrijf in de Peel niet met melken heeft verdient . Maar met vette winst op zijn handel . Deze schijn bedriegt veel mensen en dit samen met mooie praat . Heeft veel mensen zwak gemaakt . Maar niemand is verplicht met hem zaken te doen .

 • no-profile-image

  Gerrit de Zakkenvuller

  Die Vrebahof heeft wel de juiste VOC mentaliteit.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Welke ondernemer geeft zijn heel hebben en houden uithanden zonder zekerheid . Mij is geleerd dat je geld moet lenen van de bank , zodat je van niemand afhankelijk bent . En bij sparen en of reserve geld , dus ook geld dat tijdelijk vrij komt bij verkoop van bedrijf , ook op de bank zetten .Als de bewuste ondernemer in Amerika een bedrijf zou bouwen voor een veehouder , zou deze hem in termijnen moeten betalen . Dit doen aannemers ook . Anders maar geen bedrijf . Nu heeft hij geen geld en geen bedrijf , beter was dan geweest wel geld en geen bedrijf .Nu kan je overal een bedrijf kopen en in vier jaar tijd zeker . Het lijkt mij dat als je een tijdje in Amerika bent en de ogen en oren de kost geeft je van Bakel niet nodig hebt . Met de rente van deze som geld had men beter zelf in Amerika kunnen gaan zoeken naar een bedrijf . Maar als iemand zoveel vermogen heeft vraag ik mij af of dat hij in Nederland de kost niet kon verdienen . Want groot lijkt wel mooi maar is ook niet altijd zaligmakend .Het is niet netjes wat deze ondernemer in Amerika met de gelden van andere mensen flikt . Maar aan de andere kant neemt men zelf het risico , door het geld uit handen te geven .En nu maar een hoop geld verrechten en hopen om nog wat terug te zien . Ik denk dat deze grapjes meer kosten dan dat hij of andere deze vier jaar met verlies in Nederland geboert zouden hebben . Maar dan was men nog boer geweest , nu is maar de vraag of dat er nog ooit een bedrijf gekocht kan worden door deze mensen . Ik zie het donker in . Wens hen veel geluk .

 • no-profile-image

  Sybren

  @Ben van Ver Weg, je moet het artikel even beter lezen. Van Bakel gebruikte die 3miljoen voor de bouw van andere boerderijen, zo luidt de beschuldiging van Ben Huiskamp.

 • no-profile-image

  Zeg ik Dat

  Rabo VS leent Vreba-Hoff $?54,4 miljoen

  29 mrt 2010 18:53

  Rabo AgriFinance in de Verenigde Staten heeft voor minstens 54,4 miljoen dollar (40,4 miljoen euro) aan leningen verstrekt aan Vreba-Hoff.

  Dat blijkt uit stukken bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Ohio.

 • no-profile-image

  veehouder

  Dat was al veel eerder duidelijk dat het geld voor andere doel einden werd gebruikt van een veehouder. ene gat met andere opvullen en dan blijft groot gat over zo als nu zichtbaar is.Sterkte en hopelijk goede jurist voor de gedeputeerden

 • no-profile-image

  Sybren

  Hij is naar zeggen in India; ik denk de bajes daar is ook geen paradijs.

 • no-profile-image

  een

  onbegrijpelijk ;dat boerderij ,advertentie in blad van 15 juni ; bij hun reis naar de World dairy expo in Amerika in oktober. In het reisprogramma van dag 5 aan het bedrijf Vrebahof dairy 2 in Hudson staat dat Vrebahof uitleg geeft over de werking van ,hoe volgens een vast stramien bedrijven op te zetten voor Ned.emigranten.In werkelijk is het enige vaste stramien, dat het ene na het andere bedrijf failliet gaat.Is het wel verstandig om nu bij dit bedrijf op bezoek te gaan, met zijn talrijke milieuovertredingen en talrijke rechtzaken .die tegen Vrebahof lopen.??In plaats van een voorbeeld bedrijf is het een voorbeeld hoe het niet moet.vooral met een bedrijfsleider die over alles liegt en iedereen op het verkeerde been zet

 • no-profile-image

  Ben

  Moet voor Vrebahoff toch geen probleem zijn, geeft dat geld dan terug of is dit een leugen van vrebahoff:..."Alle aanbetalingen zijn gebruikt voor de projecten waarvoor ze bestemd zijn", zegt advocaat Rob Boas van Vreba-Hoff:..... Van de Burg heeft geen bedrijf gekregen dus er is vast geen $3 milj. gebruikt en moet het dus nog ergens geld zijn op Vrebahoff zijn rekeningen. Willy kijk is goed of dat je nog ergens iets hebt.

 • no-profile-image

  Sybren

  Natuurlijk zal die advocaat dat zeggen, daar wordt hij voor betaald. Dus dan moet hij (de advocaat) ook weten waar die $3 milj moet zijn; misschien wordt hij daardoor betaald??????

 • no-profile-image

  Een bekend spelletje

  In financiële kringen heet dat: Piramide spel. U stort geld en krijgt daarvoor terug een boerderij in de USA. Maar wat de emigranten niet wisten: Een toy farm met Boes Boes al dan niet op video.

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  amerika! ..... het land van de onbegrensde disasters!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Reiziger, er zijn momenteel twee bekende Nederlanders die onze gemeenschap vele miljoenen aan goodwill kosten: Joran van der Sloot en Willy van Bakel. De een zit Godzijdank vast in Lima en mag daar gratis voor altijd blijven. Wie lokt Willy van Bakel met zijn expansiehonger de Rio Grande over? Naar een land met nét zulke goede secundaire voorzieningen voor langdurig gestraften als Peru?

 • no-profile-image

  Demeter

  Eerst met een zak vol geld vertrekken uit Nederland en vervolgens met hangende poten terugkeren. O o wat is het toch allemaal slecht geregeld in Nederland, regels, regels, regels.

 • no-profile-image

  een

  Vreba-hoff moet nog meer dan 650.000,00 dollar aan Tax betalen en dat van de jaren 2008-2009-2010.Hoe eindigt dit?????zie website <>

 • no-profile-image

  Frans

  Oud nieuws dus........

 • no-profile-image

  John

  ouwe hap.
  Herhaling herhalin herhaling.
  Nu weten we het wel

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zou mooi zijn als ze hem daar onderdak boden samen met wat uitgehongerde Tamil-tijgers, Sybren! Of met een stel levenslang opgesloten Kashmir-paria's. Dan leert hij het wel af om het vertrouwen van mensen te misbruiken!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Nou John, uit Holland. Als Peter van den Burg vier jaar geduldig op zijn boerderij wacht, waarvoor hij reeds 3.000.000,= Euro heeft aanbetaald !!!... Dan is voor mij toch het één en ander niet erg duidelijk!!!... Peter ik wens je wijsheid en sterkte toe!!!!!.....

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Is Vrebahof niet dat bedrijf waarmee de Rabo in India zaken wil gaan doen ?

 • no-profile-image

  Ben

  @Sybren, Sunnyside,USA ..Denk jij dat de advocaat van vrebahoff zal zeggen dat de aanbetaling zijn gebruikt voor de projecten waarvoor ze bestemd zijn als dat niet waar is? Dat zal toch niet. Deze zal toch wel de waarheid spreken. nee ik geloofd dat willy nog wel ergens een potje vol munten heeft staan. Hoe moet anders deze advocaat weer betaald worden, uiteindelijk is deze advocaat wel aan het werk voor dit project.

 • no-profile-image

  .

  Blijf maar lekker herkauwen

 • no-profile-image

  boerke

  Hieronder is het al gezegd, ze blijven maar in herhaling vallen met die ouwe meuk. Alles is al tig keer gezegd

 • no-profile-image

  jongen man

  Zo kan ik ook de grootste boer van Nederland worden.

 • no-profile-image

  vreba

  mooi mooi

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Keutelboer toch, hoge bomen vangen veel wind. En wie hoog grijpt zal diep vallen. Kijk maar naar Janpeter Bakellende! Het zou trouwens niet verkeerd zijn om Willy van Bakel ook eens wat nederigheid bij te brengen!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.