Home

Achtergrond 239 x bekeken

'Vraag zal meegroeien met het aanbod'

De vroege aardappelveiling in Sint Annaland kent een goed begin van het veilseizoen.

De vroege aardappelveiling in Sint Annaland kent een goed begin van het veilseizoen. Dat blijkt uit de ervaringen van directeur David Hage. Deze week is de aanvoer wat groter dan de vraag, maar dat ziet Hage wel weer in balans komen. "De markt is er nog niet op ingesteld."

De eerste week verliep goed. Het aanbod was aan de krappe kant. "De prijs blijft dan goed hangen." Vandaag kwam er echter 129 ton voor de klok. De prijzen zakten naar 57 tot 65 cent voor Doré en 47 tot 56 cent voor Premières.

"Dat kon de markt op dat moment niet verdragen." Hage verwacht dan ook een pas op de plaats van de telers die hun vroege aardappelen soms erg fijn rooiden. "Als de topprijzen eraf zijn, wordt de markt vragender. In de koude grond laat de juiste maatsortering nog even op zich wachten, die telers doen het deze week waarschijnlijk rustiger aan. Er zijn partijen die nog wel wat mogen groeien. Dat kun je nu maar beter laten doen en als de kilo’s komen, komt de prijs ook wel. Het is zonde om nu door te gaan met fijn product. Ik verwacht dat de vraag meegroeit met het aanbod.” Al met al noemt hij het een fijn begin van het seizoen. "Veel beter dan vorig jaar”, weet Hage. "Toen zaten we laag met de prijzen."

Op de eerste veildag werd het seizoen geopend met € 0,80 tot € 1,01 per kilo voor Doré en € 0,85 tot € 0,87 voor Première. Vorig jaar opende de veiling met 35 tot 55 cent per kilo, met een aanvoer van 205 ton. Dit seizoen werd slechts 46 ton aangeboden.
"De stemming is nu goed dan dat is een stuk aangenamer. De markt gaat binnenkort groeien en neemt met de week verder toe, verwacht ik."

In de eerste week was de prijs voor Dorè-aardappelen gemiddeld 72 tot 101 cent en voor Premières werd 70 tot 87 cent betaald bij een aanvoer van in totaal 128 ton. Over de afgelopen week noteerde veiling 75 tot 82 cent voor Doré en 70 tot 80 cent voor Premières.

Of registreer je om te kunnen reageren.