Home

Achtergrond 344 x bekeken

'Vooral kwaliteit weidegang van belang'

Speerpunt voor de biologische melkveehouderij is het verder stimuleren van (onbeperkte) weidegang.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research in een update van de welzijnsprestaties biologische veehouderij.

Met onbeperkte weidegang kunnen de biologische melkveehouders zich volgens Wageningen duidelijk onderscheiden van hun gangbare collega’s. In 2005 werd op de helft van de biologische bedrijven tussen juni en september onbeperkte weidegang toegepast tegenover 30 procent in de gangbare sector. Dat verschil is in 2007 verder uitgegroeid naar respectievelijk 55 procent en 24 procent.

Toch moeten veehouders zich volgens Marko Ruis van Wageningen UR niet blind staren op deze percentages. Er moet volgens hem vooral worden gekeken naar de kwaliteit van de weidegang en hoe dit controleerbaar gemaakt kan worden. Als voorbeeld noemt hij de toepassing van GPS voor het lokaliseren van de kuddes.

Het is volgens de onderzoekers in de praktijk niet altijd gemakkelijk binnen de kaders van bestaande stallen en veestapels goede biologische leefomstandigheden te creëren. Veel verbeterpunten zijn daarom terug te voeren op beperkingen in huisvesting en weerstand van de dieren.

Overige specifieke aandachtspunten die worden genoemd zijn alternatieven voor onthoornen, en het bestrijden van mastitis en leverbot.

Of registreer je om te kunnen reageren.