Home

Achtergrond

Vleesconcerns in de min door nieuwe wetgeving

De effectenmarkten worden beheerst door onzekerheid.

Investeerders weten zich weinig raad met de macro-economische analyse van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Deze maakte tot ieders opluchting bekend de rente "nog lang" laag te houden. Nadere beschouwing leert echter dat de reden hiervoor ligt in een nog altijd zwakke huizenmarkt en banenverlies.

De aandelen van Yara zijn sinds eind maart bijna 25 procent gedaald maar deze week werd serieuze winst geboekt. Volgens de Zwitserse zakenbank Crédit Suisse was de daling niet geheel terecht. De prijs van de meststof ureum trekt aan door een sterke vraag uit de Oekraïne, terwijl Yara ook prijsverbeteringen ziet voor nitraat in Frankrijk en Duitsland. De concurrentie uit China kan volgens de bank wel toenemen omdat daar de belastingtarieven op export van meststoffen zijn verlaagd.

Het aandeel van het Amerikaanse vleesconcern Smithfield Foods bevindt zich sinds vorige week in een vrije val. De winst die het bedrijf bekendmaakte, lag hoger dan analisten hadden voorspeld. Het bedrijf bleek echter ook in belangrijke mate afhankelijk te zijn van de termijnmarkt voor varkens, en dat heeft nogal negatief uitgepakt. In plaats daarvan wil Smithfield Foods zich daarom meer profileren op de termijnmarkten voor graan. Aandeelhouders drongen daarop meermalen aan, maar ondanks de stap lieten ze de waarde van het bedrijf dalen.

Ook vervelend voor de vleesindustrie: de regering-Obama maakte bekend definitief door te gaan met wetgeving die de macht van vleesbedrijven aanzienlijk kan inperken. Grote vleesverwerkers, waaronder Smithfield Foods en Tyson Foods, mogen in de toekomst mogelijk elkaar geen vee meer verkopen. Ook wil landbouwminister Tom Vilsack dat in contracten tussen vleesverwerker en boer, niet langer 'onredelijke' eisen komen zoals het exclusief moeten beleveren van één afnemer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.