Home

Achtergrond 289 x bekeken

Vlassector pleit voor interventie en areaalbeheersing

De West-Europese vlassector pleit voor een interventiesysteem voor vlas, gekoppeld aan productiebeheersing.

Dat moet worden ingevoerd als vanaf de oogst van 2012 de EU-subsidie op vlas niet langer is gekoppeld aan de productie.

Dat zegt Marc van de Bilt, directeur van het gelijknamige vlasverwerkingsbedrijf in Sluiskil en tevens voorzitter van de EU-adviescommissie voor vlas en hennep. Van de Bilt hield zijn pleidooi gisteren tijdens een bezoek van Lars Hoelgaard, adjunct-directeur van DG Agri (het EU-departement van landbouw), aan het bedrijf in Sluiskil.

De EU wil het gemeenschappelijke landbouwbeleid hervormen. Van de Bilt pleit er voor dat Brussel zijn best doet een kleine teelt als vlas in de benen te houden. "Daar hebben we een EU-beleid voor nodig. Wij willen een interventieregeling voor vlas, gekoppeld aan een verplichte areaalbeperking als de voorraden te groot worden."

Volgens Van de Bilt heeft de vlassector erg geleden onder de economische crisis. "De omzet is tot 60 procent gedaald. De prijzen zijn erg laag geweest."

Van de Bilt ziet langzaam de vlasprijzen verbeteren, maar nog niet zo sterk als bij katoen en wol. “De Europese vlassector is te lang door blijven produceren. Er is te veel voorraad gevormd. Maar de voorraden krimpen weer doordat de afzet groeit. Bovendien verwachten we een lagere productie dit jaar.”

Van de Bilt vindt dat de vlasteelt behouden moet blijven in Europa. "Vlas vergt weinig gewasbeschermingsmiddelen en het is een duurzame en milieuvriendelijke grondstof voor textiel. We hopen dat Brussel zijn best doet om dit soort kleine teelten te behouden."

Of registreer je om te kunnen reageren.