Home

Achtergrond 425 x bekeken 34 reacties

Vlaamse socialist: stem dierenpartij decadent

Kopstuk Louis Tobback van de Vlaamse socialistische partij sp.a snapt er niets van dat in Nederland bij de Tweede Kamerverkiezingen mensen op de Partij voor de Dieren hebben gestemd. Volgens Tobback, burgemeester van Leuven, ex-minister en voormalig partijleider, blijkt daar uit dat er iets mis is met Nederland.

Op een moment waarop de werkloosheid stijgt, waarop er miljarden euro's bespaard moeten worden ,,vinden enkele honderdduizenden Nederlanders het welzijn van de kat en de hond het belangrijkste'', constateert Tobback in een interview met de krant De Morgen van zaterdag. ,,Hoe kan een land dat zich zulke onbenulligheden kan veroorloven nu eigenlijk problemen hebben? De samenleving waar dat kan, is decadent, punt uit.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Tja die Belgen hebben toch hun hart op de tong. Komt alleen een beetje hard aan bij een aantal ollanders die nog nooit verder gedacht hebben dan hun keukentafel .
  Kippen in een kooi mag niet meer maar de hondenbenches vliegen over de toonbank, tja.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nederlands politici hebben niet het lef om dit te zeggen

 • no-profile-image

  exact

  Die Belgen het hart op de tong? Da's nieuw, zo ken ik ze niet, integendeel: een rancuneus, jaloers volkje met een geveinsde glimlach, veroorzaakt door een biertje dat ze alleen dáár lusten. Ben altijd blij dat ze in 1830 afgescheiden verder wilden. De problemen die ze hebben met hun landsbestuur zijn schier onoplosbaar en gelukkig ons probleem niet. En idioten a la pvdd lopen er ook gewoon rond, alleen zonder politieke partij: GAIA.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Fred realist,de dieren in Nederland worden goed verzorgt en niet vermoord , ze worden gedood op een zo goed mogelijke manier t.b.v. de voedsel voorziening. Het is asociaal om een grote groep ondernemers en consumenten op deze manier te bejegenen. U hoeft er niet mee eens te zijn maar dat rechtvaardigt nog niet uw taalgebruik. Ondernemers en consumenten die zich aan Nederlandse wet houden verdienen meer respect.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Geweldig deze nuchterheid van onze Zuiderburen.
  En ik denk dat decadent dus wel degelijk van toepassing is.
  Als je dieren belangrijker vindt dan de werkelozen en discriminatie hoogtij laat vieren, alleen dan stem je PvdD, als je normen nog niet helemaal zijn vervallen dan stem je anders.
  Al die vragen in de Tweede Kamer die bakken met geld kosten, kan Thieme niet een 15 jarig meisje gaan begeleiden die graag rond de wereld wil zeilen?

 • no-profile-image

  Porky en Kermit de Kikker

  Kijk een week lang alle TV-programma's. Wat opvalt is dat de mens zeer intelligent is. Veel kan ontwikkelen en kan laten zien. Het veel apparatuur kan maken om nieuwigheden te creëren voor het gemak van de mens én dier. Toch is de mens niet boven de dieren uitgestegen. Ze leven nog vaak volgens hun dierlijk instinct: Het vernietigen van de mens en dieren en hun leefomgeving. Nee, natuurlijk niet in het Wilde Westen. Maar vooraal daarbuiten. Het grote oefenterrein voor de wapenindustrie: Midden-Oosten, Afghanistan, Afrika. Als je tussen de oren de weg kwijt bent, dan ga je in Nederland dieren mishandelen of een partij voor de dieren oprichten en ervoor zorgen dat in NL geen veehouderij meer kan plaatsvinden. Daarmee kun je randvoorwaarden opstellen ook vergeten. Maar als het er toe leidt dat de veehouderij Nederland uitgaat of zelfs in omvang verminderd dan sluit je pas écht je ogen voor het welzijn der dieren. U gelooft toch ook niet dat hoe verder we van Nederland de dieren gaan houden, zij beter af zijn dan in Nederland. Laat het blijvend in Nederland gebeuren de veehouderij, dan heb je er tenminste nog invloed op: Het welzijn der dieren.

 • no-profile-image

  exact

  Frappant dat er toch altijd van die Helma's rondlopen die iets anders halen uit een wel heel duidelijke boodschap.

 • no-profile-image

  exact

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat het de burger een worst is wat er gebeurt met dieren in NL. Of het is zo dat diezelfde burger vindt dat het in NL relatief goed is geregeld. Lag het na aan het hart, dan was pvdd verder door gegroeid. Ze werden echter kleiner. We vinden die partij uiteindelijk toch te nietszeggend om serieus te nemen en onze prioriteiten liggen blijkbaar op belangrijker zaken. Dus Tobback lult maar een end. In België lopen ook malloten rond en maken ze ondanks de grote internationale problemen ruzie over totaal nietszeggende issues. Hun politiek is verworden tot iets wat hij Nederland verwijt.

 • no-profile-image

  john

  zojuist een mooie documataire gezien over primitieve stammen in afrika.. 50 % van de bevoling is bezig met het vangen / jagen van wild in het oerwoud, 50% van de bevoling is bezig met het verzamelen van groentes, vruchten en andere eetbare producten. Dit alles om in leven te blijven! Als dit het natuurlijk gedrag is van de mens dan heeft iedere inwoner recht om op dieren te jagen voor voedsel, strikken te plaatsen, rivieren en meren leeg te vissen. zeldzame planten te plukken etc. In de ogen van al die dierenknuffelaars hebben dadelijk de dieren alle ruimte om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen terwijl wij als mensen vast zitten in een maatschappij en voedsel moeten eten waar we niet voor gebouwd zijn! Ben juist een trost op onze agrarische ondernemers, dankzij ons agrocomplex kan 90 % van de bevolking andere dingen doen voedsel verzamelen!

 • no-profile-image

  Harry

  Het eten van ander leven (dieren, planten), als voeding om te kunnen leven, vind ik niet decadent, het ONNODIG kwellen en mishandelen van dieren uit nut (voedselproductie etc.) of decadent plezier voor de mens wel.
  De Partij voor de Dieren, de zo vind ik 'Greenpeace' van het Nederlands Parlement, is er grosso modo om dát een stem te geven.

  Het getuigt van decadentie, daarvoor blind wensen te blijven.
  Totdat...het de EIGEN hond of kat betreft? ;)

 • no-profile-image

  harmen

  De Belgen hebben zelf ook wel wat, maar geweldig hoe scherp onze zuiderburen altijd weer analyseren wat er in ons land zich afspeelt.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Tobback moet een goed woordenboek aanschaffen en eens opzoeken wat het woord 'decadent(ie)' betekent. Het betekent 'verval'. Inderdaad kun je deze term gebruiken voor een samenleving die het accepteert dat per jaar in Nederland 500.000.000 dieren in de vee-industrie worden geslachtofferd voor de lekkere trek van verwende consumenten. Gelukkig komt er een tegenbeweging op gang, o.a. in de vorm van een politieke partij (PvdD) en allerlei actiegroepen als Wakker Dier, Varkens in Nood, Bont voor Dieren e.a., die aan het geweten van de consument appelleert. Dat is allesbehalve een uiting van decadentie, meneer Tobback. Eerder een uiting van respect, mededogen en beschaving.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Iets mis met Nederland? Gekker moet die Vlaamse salonsocialist het niet maken. Ik herinner mij Tobback nog blikems goed uit de tijd dat hij actief was in de Belgische federale politiek met het doel........, om er zelf beter van te worden. Maar of men in Leuven nou op zulk een manke haasjager zat te wachten waag ik toch ernstig te betwijfelen. En dan nog: de Belgique is nog nooit ook maar een dagdeel iets geweest wat in de verre verte op een solide natie geleek. En als het lot het wil, dan valt dat hele lunapark kortlings in twee ongelijkwaardige helften uiteen. België is terminaal ziek en op stervens na dood. Erg tekenend dat Tobback dit niet onder ogen wil zien!

 • no-profile-image

  ??

  FRED REALIST,Als je echt een realist was had je anders geschreven. Je schrijft uit eigen emotie.

 • no-profile-image

  Maij

  Helemaal mee eens

 • no-profile-image

  Bertus

  Idd. 100 miljoen kippen, 10-12 miljoen varkens, 4 miljoen runderen en nog een paar miljoen schapen, nertsen en konijnen. Dat is het wel zo'n beetje. Laten we zeggen 125 miljoen landbouwdieren. Die 500 miljoen zal ook wel van MT komen.

 • no-profile-image

  A.G. Suurmond

  Een beroemd iemand heeft eens gezegd:
  De civilisatie van een land kan men afmeten aan de manier waarop er in dat land met dieren wordt omgegaan.
  Steek dat in je zak, domme Belg.

 • no-profile-image

  gertje

  Die faam verwierf hij doordat nog nooit iemand zo iets raars gezegd had. Verder is het met de civilisatie in Overdinkel het nog niet zo best gesteld gezien uw woordgebruik, meneer A.G. Suurmond. Ik ben het met u eens dat het een rare uitspraak is van Tobback, alsof er in België geen GAIA is. Het enige verschil met de pvdd is, wat mij betreft, dat het geen politieke partij is. Ze hebben ongeveer net zo veel, eh net zo weinig, aanhangers.

 • no-profile-image

  Jan Platzak

  Deze salonsocialist bedoelt dus dat alles weer ondergeschikt moet worden aan de economie. Dus nog veel meer asfalt en onverkoopbare bedrijfsterreinen. Laat die belg liever naar zijn eigen,in feite failliete land, kijken. Laat een ding duidelijk zijn.Wij draaien straks op voor de vergrijzing in dit land. Trouwens geldt dat voor meer landen.

 • no-profile-image

  john

  in nederland gaat het erover om het ministerie van lnv op te heffen, maar zo lang de dierepartij in de kamer zit heeft dat ministerie werk genoeg om al die vragen te beantwoorden! en kan het niet opgedoekt worden.

 • no-profile-image

  Fred Realist

  @Willie van Gemert: Mijn taalgebruik is erg netjes hoor. Zeker als je het afzet tegen de wanstaltige woorden van de "heer" Tobback. En al helemaal als je het vergelijkt met de gruwelpraktijken die elke dag miljoenen dieren moeten ondergaan in de hel die bio-industrie heet. Een ondernemer is in mijn ogen iemand die op een eerlijke manier geld verdiend. Iemand die over de ellende van dieren geld verdiend, ze op elkaar propt in een stal en ze vervolgens laat vermoorden is geen ondernemer, en al helemaal geen eerlijke. Zo iemand is een mens zonder gevoel. Zonder compassie. En oh ja tegen de "heren" en "dames" die ook nog koeien en ander vee buiten hebben lopen ZONDER ENIGE VORM VAN SCHADUW: geef die arme dieren op zijn minst een plek om te schuilen tegen de brandende zon! Compassie begint bij te zorgen voor diegenen die het het hardst nodig hebben. Denk daar maar eens aan als je die arme koeien in de bloedhitte zonder schaduw buiten hebt staan en weer dieren naar de slacht laat brengen om ze te laten vermoorden. Want denken dat dieren geen gevoel hebben, DAT is pas decadent.

 • no-profile-image

  koetje

  De PvdD is de grootste miskleun in de Nederlandse geschiedenis.Gut Donkeyshot heeft het licht ook gezien en zingt uit volle borst:I saw the light,praise the Lord,i saw the light.

 • no-profile-image

  Fred Realist

  De "heer" Tobback vergeet dus voor het gemak maar even de 500 miljoen (!) dieren die alleen in Nederland al in de HEL leven en vermoord worden die bio-industrie heet. Dieren die op een schandelijke manier worden behandeld. Voor die dieren opkomen is geen decadentie, dat heet compassie. Compassie die zowel alle lieden in de bio-industrie alsook de "heer" Tobback ontberen. Wat een triest figuur is dat zeg. Over decadentie gesproken...

 • no-profile-image

  realist

  Helemaal mee eens. Partij van de volgevreten - ik heb alles al, en verveel me- beesten. Als het goed gaat met de mensen gaat, het ook wel goed met dieren. Trouwens Thieme en Ouwehand zitten er ook maar om hun zakken te vullen.

 • no-profile-image

  boer

  Het is een welvaartsziekte waar we last van hebben.

 • no-profile-image

  Teun

  Door de veehouders worden de dieren zeer netjes verzorgt!!! Maar waarschijnlijk lopen er in Nederland veel rond die zelf leven als wilde beesten. Die leggen de mensen hun wil op, dit zo dat alles verloederd. Dat vinden deze figuren goed leven!! Het is beestachtig en kan bijna niet beestachtiger. Laat de dieren maar over aan de veeehouders, dan hebben ze een goed leven!

 • no-profile-image

  Helma

  Bedoelde hij dat het goed mis is met het welzijn van dieren in Nederland en dat dit duidelijk is geworden doordat mensen ondanks de crisis toch liever op de PvdD stemmen? Dat kan goed kloppen. Het is goed mis met het gevolg geven aan gedane meldingen bij de politie over dierenmishandeling. Ze nemen zelfs meldingen niet op! Dat moeten vrijwilligers bij de dierenbescherming maar opknappen. De hiervoor betaalde diensten bij de politie geven het geld liever aan forse bonussen om een korpschef weg te kopen bij een ander korps. Daarmee het circuit van opkopende gemeenten vergrotend en het bedrag almaar verhogend tot een top die in de hemel reikt. Ja het is goed mis in Nederland mbt dieren. Wat een arrogantie van de politietop om dit spel als"nodig" te verklaren.

 • no-profile-image

  Mark

  @ Fred. Wil je voor mij heel even een onderverdeling maken van de 500 miljoen? Ben namelijk erg benieuwd hoe je aan dit aantl bent gekomen....!

 • no-profile-image

  Uni versie Teit

  @ Willy van Gemert:
  Wij spreken vaak over de bioindustrie. Een industrie die bijvoorbeeld per jaar zo'n drie miljoen nertsen vergast. Is dat wat anders dan vermoorden? Of heet dat ook doden? Of gewoon ondernemers noodzaak?

  Mogen we in dit land wel miljoenen dieren industrieel verwekken, industrieel opfokken om ze vervolgens industrieel af te maken? En dat alleen voor de winst van een handvol zogenaamde ondernemers? ( En dat zijn dus andere figuren dan de "gewone boeren", maar dat had je vast al wel begrepen.)
  Klopt dat hele gebeuren nog wel met Bijbelse begrippen zoals "rentmeesterschap" en "Heelheid van Schepping"?

  Wordt het niet hoog tijd dat we de bioindustrie in nederland stoppen? Voordat ze ons stopt?

  Ben benieuwd naar je reactie.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er lopen in België dus ook nog mensen rond met een heldere kijk op de zaak.
  De SP in Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan de uitspraken van hun Belgische collega.
  De PvdD is de grootste miskleun in de Nederlandse geschiedenis.

 • no-profile-image

  taco

  Herman, dat zijn een paar nulletjes te veel....

 • no-profile-image

  Sybren

  Heeft Tobback ooit niet eens gezegd dat de Belgische afscheiding van Nederland een historische vergissing was?

 • no-profile-image

  koetje

  MT telt de kadavers uit de natuurgebieden ook mee

 • no-profile-image

  Mis Picky

  Ik kan niet begrijpen dat er zoveel mensen in die grote steden willen wonen!
  Alles zo dicht op elkaar, zakkenrollers messteker. Dus zeer onveilig!! Ik woon in een groot huis op het platteland. Met veel broertjes en zusjes in een grote kamer. We hebben goed te eten, verwarming en airco. We worden zeer goed verzorgt, de dokter komt soms langs om te kijken of alles naar wens is. Ik hen het heel goed op het platteland.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.