Home

Achtergrond

Vertraging perceelsregister

Vreemd genoeg kijkt landbouwminister Verburg vreemd op van de reactie van boeren op de aanpassingen van het perceelsregister.

Boeren hebben 150.000 mutaties ingediend na 1 april, terwijl andere boeren daarvoor al 82.000 wijzigingen van de oppervlakte van percelen hadden doorgegeven. "Wie had dat kunnen voorspellen", vraagt Verburg zich af. Elke ingewijde in de landbouw, want welke grondbezitter laat zonder slag of stoot deze aanpassing van zijn eigendom lopen? De aanpassing van het perceelsregister loopt zodoende weer vertraging op. Dat kan gevolgen hebben voor het moment van uitbetaling van toeslagrechten; Verburg durft niet toe te zeggen dat zij daarmee 1 december begint.

Verburg is stellig in haar vaststelling dat de vertraging geen juridische complicaties oplevert. Dat is mager onderbouwd. Waar zij Dienst Regelingen in bescherming neemt en geen uitspraken wil doen over de planning van de verwerking van de mutaties, komt zij boeren niet tegemoet: de indieners van de 150.000 mutaties na 1 april moeten, zodra zij een brief van DR hebben gekregen, binnen twee weken reageren. Waar zij ambtelijk alle ruimte neemt, geeft zij boeren een veel te krappe deadline, zeker gezien het seizoen. Dat is discutabel en lijkt aanvechtbaar, zoals het hele optreden van LNV in dit dossier rammelt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.