Home

Achtergrond

Versterking Chocomel en Landliebe

FrieslandCampina heeft deze week twee nieuwe stappen bekendgemaakt op weg naar duurzamere zuivel.

Voor de productie van Chocomel gaat het bedrijf duurzaam geproduceerde cacao gebruiken. Ondertussen wordt in Duitsland het pakket Landliebe-producten uitgebreid van alleen verse en houdbare melk naar een volledig pakket basis-zuivelproducten dat geheel zonder transgene grondstoffen wordt geproduceerd.

Het bedrijf had zich eerder al vastgelegd op het gebruik van duurzame soja. Nu gebruiken veel leden en leveranciers van FrieslandCampina in Nederland, België en Duitsland nog gangbare soja, maar geleidelijk moet deze grondstof worden vervangen door de duurzaam geproduceerde variant. In 2015 moet alle soja die de boeren van FrieslandCampina in de drie landen gebruiken bestaan uit duurzaam materiaal.

Bij de productie van Chocomel wordt dit jaar begonnen met het gebruik van 10 procent duurzame cacao. Dit percentage moet in de periode tot 2014 oplopen naar 100 procent. Reden voor de langzame start is volgens FrieslandCampina dat nu nog onvoldoende duurzame cacao beschikbaar is om in te voorzien voor de totale Chocomel-productie. De cacao komt van kleine boeren in West-Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Deze boeren krijgen dankzij FrieslandCampina een betere prijs voor hun product, terwijl ook het milieu meer wordt ontzien.

In Duitsland kunnen Landliebe-consumenten vanaf 1 juli voortaan ook yoghurt, room en zachte kaas kopen die gegarandeerd zonder transgene grondstoffen is geproduceerd. Vanaf 1 augustus komt daar nog boter bij. Tot nog toe was alleen verse en langhoudbare melk volgens het Landliebe-concept te koop.

De Landliebe-zuivel is wel heel goed aangeslagen in Duitsland, aldus directeur Michael Feller van FrieslandCampina Duitsland. De verkoop steeg vorig jaar met 15 procent, terwijl het een vrij duur 'premium' product is.

De 1.000 deelnemende veehouders krijgen 1 cent per kilo extra voor hun melk. Deels als compensatie voor de hogere kosten van de transgeen-vrije grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.