Home

Achtergrond 211 x bekeken 1 reactie

Verpolitiekte vee-excursie mislukt

Verburg kreeg professoren niet mee naar intensieve veehouderij.

Het was een erg informatieve excursie die CDA-minister Gerda Verburg had laten organiseren naar twee nieuwe intensieve veebedrijven in Overijssel. Het scharrelvleeskuikenbedrijf van de familie Brilman in Heino en het biologische varkensbedrijf van Henk de Lange in Dedemsvaart – beide splinternieuw - staan aan de nationale top qua duurzaamheid, diervriendelijkheid en alles wat minister Verburg voor ogen staat in haar beleid voor een toekomstbestendige veehouderij. Beide geleid door ondernemers die goed hebben nagedacht over de toekomst van hun sector en hun bedrijf, technologische vernieuwing opzoeken en risico’s niet schuwen.

Slechts één professor

Hoe informatief en inspirerend ook, toch was de excursie een mislukking als je bedenkt waarvoor die was bedoeld. Verburg had de professoren uitgenodigd die het manifest voor een duurzame veeteelt hadden ondertekend. Ze wilde de hooggeleerden – van wie vrijwel niet een deskundig op gebied van veehouderij - eens laten zien hoe die bedrijven er in het echt uitzien. Maar….. er kwam er slechts één opdagen: prof. dr. Paul Struik, gewasfysioloog verbonden aan de WUR. En zo reed ik dus maandagmiddag en avond met vier andere journalisten, vier LNV-ambtenaren, één professor en één minister in een grote bus door Salland.

Een gemiste kans”, zegt Verburg in een filmpje op deze site. Dat is het zeker. Er was waarschijnlijk een wereld opengegaan voor de professoren die wel aan de excursie hadden meegedaan. Misschien waren ze zelfs wel in hun gelijk bevestigd dat de gangbare intensieve veehouderij moet veranderen. Want prof. Struik concludeerde bij het zien van deze bedrijven dat deze het bewijs leveren dat het inderdaad anders kan. Hij had er ook geen probleem mee, zoals andere hoogleraren, dat Verburg ze naar ‘show-bedrijven’ had gebracht. “Als deze bedrijven maar representatief zijn voor de bedrijven van de toekomst”, zei Struik.

“Flauwe smoes”

Verburgs kippen- en varkenstoer was zwaar gepolitiseerd. De belangrijkste reden voor de professoren om niet te komen was dat ze weigerden onderdeel te worden van de CDA-verkiezingscampagne. Dit zag er niet uit als een toer in het kader van de CDA-campagne, kan ik u vertellen. Al probeerde Verburg die indruk tóch te wekken door af en toe het groene CDA-sjaaltje om te knopen. “Een flauwe smoes”, zo noemde de minister dan ook het argument voor het afwijzen van haar uitnodiging.

Gemiste kans voor Verburg

Maar een gemiste kans was het ook voor haar. De hoogleraren hadden laten weten dat ze wél bereid waren te komen als Verburg haar tocht ná de verkiezingen had georganiseerd. De minister weigerde echter het uitstel.
Waarom eigenlijk? Dat bevestigt de indruk dat ze er toch veel belang aan hechtte deze gebeurtenis vlak voor de verkiezingen te laten plaatsvinden. Als het haar werkelijk te doen was geweest om de belangen van de veehouderij en die alleen, dan had het toch best later gekund? Dan had zij de hooggeleerde heren en dames geen alibi verschaft om weg te blijven. Nu konden ze wel heel makkelijk duiken voor dit leerzame uitje.
Gisteravond, na afloop van het reisje, verklaarde zij bereid te zijn de excursie na morgen te herhalen. Ik ben benieuwd hoeveel moeite zij daar nog voor doet.

Foto

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    M. Rongen

    Natuurlijk hebben de hoogleraren ook een punt. Vlak voor de verkiezingen zoiets organiseren krijgt al gauw de stempel campagne. Maar desondanks, de hoogleraren hebben hun handtekening onder een stuk gezet wat het predicaat zeer belangrijk heeft gekregen. Als zij dan inderdaad vinden dat deze discussie cq mening zo belangrijk is en je weinig kennis hebt over de feiten die in het stuk aangehaald worden dan lijkt mij de kans die een minister je biedt om op deze manier een kijkje in de keuken te krijgen dé uitgelezen kans om je te laten informeren. Het is dan ook erg gemakkelijk om dan op deze manier alles van je af te duwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.