Home

Achtergrond

Vermeende drugsbaron Coke uitgeleverd aan VS

Jamaica heeft de vermeende drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke gisteren uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat maakte de regering van Jamaica bekend.

Hij wordt overgebracht naar New York. Daar moet hij terechtstaan voor drugshandel en wapensmokkel. Hem hangt maximaal levenslang boven het hoofd.

De 41-jarige Coke nam eerder op de dag in de rechtbank afstand van zijn recht om tegen zijn uitlevering in beroep te gaan, aldus de BBC. Hij zei naar Amerika te gaan in het belang van zijn familie, zijn thuisbasis Tivoli Gardens in Kingston en Jamaica. Coke zei te geloven een proces in Jamaica te hebben kunnen winnen.

Vorige maand hadden de Jamaicaanse veiligheidsdiensten nog een vergeefse klopjacht ondernomen om de verdachte en een aantal van zijn handlangers te arresteren. Daarbij kwamen zeker 73 mensen om het leven. Coke werd uiteindelijk dinsdag aangehouden.

Volgens de Amerikaanse justitie is Coke de leider van de beruchte Shower Posse en zou hij onder meer cocaïne verkopen in de steden aan de Amerikaanse oostkust. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor een groot aantal moorden. Coke ontkent de aantijgingen.

De VS vroegen al een jaar geleden om de uitlevering van Coke, maar premier Bruce Golding weigerde lang op het verzoek in te gaan. Politiek en criminaliteit zijn in Jamaica nauw met elkaar verweven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.