Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

'Verlies aan bijen kost boeren 13 procent inkomen'

De sterke afname van bijen en andere bestuivers kan de Britse economie voor 440 miljoen pond (529 miljoen euro) schaden.

Dat zeggen wetenschappers van verschillende universiteiten die samenwerken in The Insect Pollinators Initiatieve tegenover de Britse omroep BBC.

De schade is zoveel als 13 procent van de toegevoegde waarde van de Britse landbouw. Volgens de wetenschappers is de afname van bestuivers onder meer te wijten aan het afnemende aantal bloemen, en de afname van het natuurareaal.

Hoe groot het probleem exact is, blijft volgens de wetenschappers moeilijjk te schatten. Volgens Claire Carvell van het centrum voor ecologie en hydrologie is sinds de jaren '70 het aantal vlindersoorten 75 procent gedaald in het Verenigd Koninkrijk. Van de 25 soorten hommels zijn er drie verdwenen.

The Insect Pollinators Initiative wordt gefinancierd door de Britse overheid maar ook charitatieve instellingen. De coördinatie is in handen van de Biological Sciences Research Council. In totaal beschikt de organisatie over 12 miljoen euro onderzoeksgeld.

In Nederland wordt in het kader van de nog niet geheel verklaarde bijensterfte in Nederland, de VS en China samengewerkt binnen het Nederlands Centrum Bijenonderzoek. Het ministerie van landbouw heeft voor 2010, 2011 en 2012 in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar gezet voor bijenonderzoek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Matthijs

    Bijensterfte is een groot probleem, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. Blijkbaar heeft de fotoredactie van het Agrarisch Dagblad ook een probleem! Ter illustratie is namelijk een mooie foto van een hommel geplaatst....

Of registreer je om te kunnen reageren.