Home

Achtergrond 751 x bekeken

Verkwikkende wasbeurt voor koeienfestijn

De koeien die meedoen aan de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) krijgen een verkwikkende wasbeurt.

Het tweejaarlijkse koeienfestijn in Utrecht begint morgen. De meeste dieren zijn woensdag al aangevoerd om ze vast te laten wennen aan de omgeving en op en top te kunnen presenteren tijdens het evenement. Fokkerijorganisaties en sperma-importeurs presenteren morgen maar liefst 23 dochter- en rasgroepen. Een deel van de koeien mag morgen ook individueel in de ring verschijnen. Voor de keuring van individuele dieren zijn ruim 250 dieren geselecteerd uit een groep van bijna 800 dieren. ’s Middags wordt duidelijk wie de nieuwe NRM-kampioenen zwartbont en roodbont zijn. Foto Vincent Boon

Aardbeienteler Gerrit Bronsink in het Gelderse Oene heeft een regionaal nieuwtje: een aardbeienautomaat. Trijnie Bronsink vult de automaat bij zodat de klanten ook buiten de openingsuren de zomerkoninkjes kunnen aanschaffen. Bronsink teelt de aardbeien in de kas. Hij verwacht dat de buitenoogst over een paar weken begint. Door het koude voorjaar zijn de buiten geteelde aardbeien later rijp. Bronsink verkoopt het overgrote deel van zijn productie aan huis en op verschillende standplaatsen in de gemeente. Foto Ruben Meijerink

Meestal heeft melkveehouder Roel Riphagen ingekuild gras in de kuilsnijder, maar ditmaal maakt hij een uitzondering. Hij gebruikt het apparaat om vers gras uit de paardenwei van zijn buurman te halen. Die had te veel gras voor zijn dieren. Hij maaide het met de zeis en vroeg Riphagen om het te komen ophalen. Die vond het te veel werk om daarvoor de opraapwagen achter de trekker te koppelen en kwam daarom met wat toen achter de trekker hing. Het gras gaat naar de kalveren van Riphagen. Die zijn er blij mee. Foto Ruben Meijerink

De Chinese teler Jia Zhongquan oogst ginseng van zijn perceel in Longjing, in de noordoostelijke provincie Jilin. De commerciële teelt van het middel met geneeskundige werking bestaat nu circa vijf jaar. Daarvoor werden de wortels vooral uit het wild geoogst. De opbrengst van de geteelde ginseng is circa € 11,80 per kilo, maar de prijs voor wilde ginseng ligt veel hoger. Ook in Nederland zijn plannen voor het opstarten van commerciële teelt van gewassen met een medicinale werking. Verschillende partijen, waaronder Fresq, Best Fresh Group en Rijk Zwaan werken aan een kenniscentrum plantenstoffen om de teelt in Nederland te stimuleren. Foto ANP

Dertig biologische aardappelrassen en verschillende groenbemesters konden vandaag goed worden vergeleken op de open dag van het project Organicseeds.nl op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. "Het aantal rassen en deelnemende handelshuizen neemt snel toe", is de indruk van projectmanager Bertus Buizer. "Meer spelers willen zich op de groeiende biologische markt bewegen en Organicseeds.nl is daarvoor een goed podium." Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.