Home

Achtergrond

Verkoop explosieve meststoffen aan banden

Vanaf komende zondag mag geen ammoniumnitraathoudende meststoffen met meer dan 16 procent stikstof geleverd worden aan particulieren.

Dat maakt het ministerie van justitie bekend. De wetgeving komt zo in lijn met een nieuwe EU-verordening.

Directe aanleiding was de constatering van Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat zelfgemaakte explosieven de meest gebruikte wapens van terroristen zijn. Explosieve mest kan echter ook door criminelen of experimenterende jeugd worden gebruikt.

In 1995 blies de Amerikaanse veteraan Timothy McVeigh een federaal gebouw in Oklahoma op met behulp van 40 zakken van 23 kg ammonniumnitraathoudende meststoffen. Er vielen toen 168 doden. Tot nu toe konden particulieren explosieve meststoffen kopen mits zij hun naam en adres nalieten.

Volgens Jo Ottenheim van de Minerale Meststoffen Federatie raakt de maatregel boeren niet. Wel kan druk ontstaan namens anderen in te kopen, en wanneer verdachten hiertoe verzoeken kan worden gebeld naar een speciaal telefoonnummer: 040-2916000.

Of registreer je om te kunnen reageren.