Home

Achtergrond

Verkiezingen Rotterdam verlopen ordelijk

De extra maatregelen die de gemeente Rotterdam heeft genomen voor de Tweede Kamerverkiezingen lijken effect te hebben.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is tevreden over het verloop tot nu toe, zo verklaarde hij woensdagmiddag in het stembureau Kamelia aan de Putsebocht.

"Belangrijk is vooral dat er geen lange rijen meer staan bij de stemhokken. Dat zorgt voor een veel beter overzicht voor de voorzitter van het stembureau. Ik vind dat persoonlijk een belangrijke vooruitgang'', aldus Aboutaleb die woensdag stembureaus bezocht en de helpdesk voor de stembureaus. Extra personeel zorgt ervoor dat mensen niet allemaal tegelijk naar binnen lopen.

Een maatregel die alleen in Rotterdam geldt is bijvoorbeeld een gedwongen looproute. Mensen die komen stemmen, moeten langs de voorzitter te lopen om daar het stembiljet te halen. Die krijgen ze ook pas als er een stemhokje vrij is. Mensen worden ook door een hostess ontvangen. Zij vraagt bij de ingang al of de mensen hun stempas en identiteitsbewijs bij zich hebben.

Op de stembureaus is rond half twee 's middags het personeel vervangen door andere ploegen. Die gaan na sluiting van de bureaus om 21.00 uur ook de stemmen tellen. Op het callcenter zijn weliswaar veel telefoontjes binnengekomen, maar die zijn vooralsnog technisch van aard. "Zo ging ergens het alarm af, maar wist de voorzitter de code niet om dat af te zetten'', aldus de burgemeester.

Het stemmen in Rotterdam wordt later geëvalueerd. De evaluatie wordt doorgestuurd naar de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, zegt Aboutaleb, zodat die gebruikt kan worden bij bespreking van een nieuwe Kieswet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.