Home

Achtergrond 49 reacties

Verburg sponsort man van Thieme

De Vegetarische Slager, een initiatief van agrarisch ondernemer Jaap Korteweg, is een van de negen projecten die geld hebben gekregen van het ministerie van LNV voor onderzoek naar duurzame eiwitten.

Opmerkelijk: Korteweg is de echtgenoot van Marianne Thieme, de voorvrouw van de Partij voor de Dieren, die LNV-minister Gerda Verburg in de Kamer het leven zo zuur maakt.

Verburg reikte vanochtend certificaten uit aan de negen ondernemers, die het afgelopen half jaar haalbaarheidsonderzoek hebben gedaan. Zij kregen daarvoor circa 45.000 euro van het ministerie.

De komende twee maanden krijgen de ondernemers de tijd een voorstel in te dienen voor aanvullend onderzoek en productontwikkeling. In november kiest LNV twee tot drie projecten uit.

Korteweg, in het verleden oprichter van de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV), wil met de Vegetarische Slager producten op basis van lupine en soja ontwikkelen. De producten zouden door een nieuw procédé eenzelfde 'bite' als vlees hebben.

Deze zomer begint de vega-slager al met de verkoop van producten via het internet. In 2011 wil Korteweg een winkel in Den Haag openen. Daarnaast wil hij zijn producten ook via speciaalzaken aan de man brengen.

Onder de andere acht gehonoreerde projecten bevindt zich een plan van Cosun om eiwitten uit bietenloof en -wortel te winnen; de firma Ruig uit Oostzaan, die producten maakt op basis van insecten; Meatproteins uit Nijmegen dat eiwitten wil winnen uit slachtbijproducten van varkens.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ricard

  hoezo aan de partner van marianne thieme, dit lijkt mij geen zuivere koffie, toch!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  De negen projecten zijn allemaal belangrijk en goed. Eiwitten zijn altijd belangrijk en hoop dat er nog veel ''nieuws' ontwikkeld wordt, omdat ik zelf denk dat er echt minder dierlijke eiwitten op termijn door mensen gebruikt gaat worden. Alle politieke partijen zouden daar meer vragen over moeten stellen, en mensen en bedrijven idd zouden gestimuleerd moeten worden. Belangenverstrengeling zie ik niet zo in dit traject, wel moet dat goed in de gaten gehouden worden natuurlijk. @Hendrik, Femke doet het normaal ook best goed, ze zou moeten weten dat verkiezingen geen bingo zijn. Weet je ook wat die negatieve en nare dingen waren ? GL en PvdD kunnen veel en vaak samenwerken, zelf ben ik blij dat er 2 partijen zijn, het geeft toch 2 verschillende benaderingen, meer inzichten. Gewoon breder. Ineke van Gendt van GL zag ik ergens schrijven dat die 2 PvdD zetels van GL zijn. Tja, dan begrijp je het niet helemaal denk ik. Zelf zou ik namelijk nooit op GL gestemd hebben. Wel op PvdD, dus wees aub niet hetzelfde!!! En groene verwachtingen van groen links mag ik hopen dat Femke dat eerst zelf heeft, en goed kan onderhandelen, haar achterban die verwachtingen ook hebben, en normaal is dat anderen dat ook verwachten van Groen Links. @Herkauwer ik heb gehoord dat heelverweggistan heel erg leuk en mooi is. Van reizen naar andere landen, continenten en culturen kom je 1001 verschillende mensen, gebruiken, rituelen, gewoonten, verhoudingen, politiek tegen. Misschien eens leuk om een georganiseerde reis te maken? Zou toch spannend zijn, ik zou het je echt aanraden, valt misschien nog veel te ontdekken en te leren.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Dat meneer Korteweg de wederhelft van Thieme is doet niets af aan het mooie initiatief. Ondernemers met lef een doorzettingsvermogen mogen best een steuntje in de rug krijgen. (Vergelijk het maar met de verkiezing "agrarisch ondernemer" die elk jaar door het AGD gehouden wordt.)
  Het feit dat Marianne Thieme in de kamer en tijdens de campange een nogal autistisch en populistisch geluid heeft laten horen en daarbij haar bondgenoten het leven zuur heeft gemaakt (Waarbij de uitspraak van Femke Halsema op twitter illustratief is:"Na een negatieve, nare campagne bijkt Marianne Thieme grote 'groene' verwachtingen te hebben van GL in onderhandelingen: het kan verkeren.") doet daar niet aan af.
  Wat in deze context wel zeer kwalijk is en riekt naar belangenverstrengeling zijn sommige kamervragen van Marianne Thieme (lees bijvoorbeeld http://ikregeer.nl/document/ah-tk-20082009-3723).
  Geen aanziens des persoons, maar van de kwaliteiten die iemand ten tafel brengt. Dat is waar onze LNV minister op let. Zoals het hoort.

 • no-profile-image

  Nuchtere Fries

  De productie van nogal wat vleesvervangende producten gaat gepaard met een Hoger!! grondgebruik en broeikasgasuitstoot van kip en zelfs van varkensvlees.
  We willen geen vlees eten maar het moet er wel op lijken, en moet dezelfde bite hebben... Tja lekker duidelijk hoor!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Grerritsen, Enschede: [..]Hoe kan het toch dat deze vegetariërs zo goed weten dat hun vegetarische producten naar echt vlees smaken ? Zouden ze dan soms toch stiekem proeven ?[..]

  Is het niet bij u opgekomen dat ook vegetariërs wellicht ooit vlees gegeten hebben? Ik zelf heb meer dan zestig jaar (veel) vlees gegeten en ik vond het heerlijk. Ik ben gestopt vanwege het enorme dierenleed dat de vleesproductie, met name in de vee-industrie, met zich mee brengt. Best wel een offer voor iemand voor wie de gehaktballen niet gauw te groot waren. Maar ik heb me volledig verzoend met een leven zonder vlees en vis. Ik eet lekker, gezond en goed. Met mijn gemoedsrust gaat het een stuk beter in de wetenschap dat voor mijn lekkere trek geen dieren hoeven te lijden en te sterven. Ik eet vleesvervangers en ik vind het best belangrijk dat die enigszins de 'bite' en de smaak van vlees benaderen. Anderzijds is het ook goed dingen te eten die de herinnering aan vlees en vis doen vervagen. Ik kan iedereen de vegetarische leefwijze van harte aanbevelen. Beter voor mens, dier en milieu!

 • no-profile-image

  linda

  beste schrijvers, nu is bewezen dat jullie bevooroordeeld zijn. want de produkten van Soyes liggen nog niet in de supermarkt. een kleine groep mensen smult er al van via rechtsstreekse bestelling bij importeur. dus..... veel geschreeuw weinig wol. zielig!

 • no-profile-image

  what's in the name

  Heb de gehele discussie eens gelezen, ik hoor helaas niemand over de kern(en) van het probleem/de problemen praten:
  A. Er zijn gewoon teveel mensen op de wereld en dus teveel monden die gevoed dienen te worden.
  B. De huidige consument geen geld over heeft voor zijn/haar primaire levensbehoefte, vroeger werd er een groot gedeelte van het inkomen besteed aan voedsel, tegenwoordig is dat slechts nog maar max 5% in onze westerse wereld, de consument wil van alles, maar heeft er geen geld voor over.

  De heer Korteweg is mijn inziens gewoon een commerciele weg ingeslagen, want wat hij nu doet, that sells.
  Reactie op het dierenwelzijn punt, is in mijn ogen goed geregeld in Nederland, op enkele uitzonderingen na, als ik dat vergelijk met de vele landen buiten Europa die ik reeds bezocht heb.
  Voorstel om subsidies af te schaffen, oke, mits al andere restricties dan ook afgeschaft gaan worden en men dan genoegen zal moeten nemen met meer dierenleed en geen gecontroleerde afkomst van voedsel/gebruik van AB of pesticides. (Werkeloosheid zal dan wel enorm stijgen in oa. Nederland door overbodige (semi)ambtenaren.
  Nogmaals commercieel handig van de heer Korteweg, maar wat is dan de aanslag op het milieu en onze gezondheid wanneer we geen vlees meer krijgen en alleen maar plantaardige eiwitten.
  Conclusie: we willen allemaal meer en beter, VOOR MINDER met teveel mensen op deze planeet en naar dat laatste zou eens gekeken moeten worden.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Nou Linda,
  Eet maar lekker door meid.
  Je mag mijn portie er gratis bij hebben.
  Ik leg vanavond wel een lekker stukje echt vlees op de barbecue.
  Biertje er bij (wel vegetarisch) en smullen maar!!!
  Groet,
  J@gertje.

 • no-profile-image

  linda

  even terug naar het onderwerp: de vleesvervangers van VeggieDeli en Soyes zijn heerlijk. Gemaakt van GENTECHvrije soya en granen en lupine. Waarom dit op vlees moeten lijken? Vanwege de doelgroep: vleeseters en vleesverlaters. Zij kunnen nu zelf ervaren dat er geen dier hoeft te sterven voor de lekkere trek en op je bord is geen lege plek. Je hoeft niet anders te gaan koken voor ieder produkt is een vervanger, of het nu baconplakjes of biefburgers of kipsatéetjes zijn, er is een plantaardige variant. even lekker en veeeel gezonder. daar moet toch iedereen blij van worden?

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, wel het staat je vrij om overal combinaties in te zien. DDB/EMB is/zijn wel in staat gebleken om een 'eigen' richting neer te zetten. Zie http://www.ddb.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=985&Itemid=84 Het potentieel OM dat te doen, en te kunnen, en neer te zetten dat is het allerbelangrijkste, want dat geeft zoveel meer aan dan het lijkt lijkt. Namelijk de WIL om er iets van te willen maken en zoeken naar visie en mogelijkheden. Ipv LTO, schijn-vergaderen tot dat je een ons weegt, altijd maar passief reageren op omstandigheden ipv re-actief zelf te handelen. Ach Hans en of ik de enige juiste boodschap heb die illusie heb ik niet in al mijn bescheidenheid. En er zijn zoveel mensen die zo denken, zelfs bij de CDA zou dat maar zo kunnen (ze zijn wel verstopt lijkt het). Ik zeg gewoon wat ik denk en kijk naar de hele wereld en vindt dan wat ik vindt. Niets meer maar zeker ook niet minder. Kijk maar eens naar volgend filmpje wat gaat over de BP olie ramp in de Golf van Mexico http://www.youtube.com/watch?v=h3bzypjTIWg&feature=player_embedded Het drama is niet te overzien eigenlijk. De les zal zijn want BP is een arrogante multinational, zoals zovelen in alle takken van sectoren en beroepen, en dus een les voor alle multinationals. De vervuiler betaald ook zal gaat de multinational kapot, de managers zijn/worden persoonlijk aansprakelijk en langdurig vervolgt. En dus 1 grote fout of schandaal en weg is je reputatie, PR en langdurige lobbywerk, kaalpukken die directeuren/managers en verantwoordelijken en hup alles is foetsie voor hen,en alles is voor NIETS geweest. En dat is prima in mijn beleving.

 • no-profile-image

  agrostudent

  @ Patrick, campagne voor Nederlandse politiek, dus zaken in Nederland en de positie van Nederland internationaal zijn van belang in een politieke campagne.

  De Nederlandse agrarische sector is Nr. 1 ter wereld op het gebied van kwaliteit, kennis en dierenwelzijn! Het is de keuze voor de NLkiezer om voor een dierenpartij te kiezen! Echter als partij moet je met juiste informatie komen m.b.t. Nederland en de positie van Nederland internationaal.

  Nu met deze filmpjes worden de kiezers voor de PvdD bedrogen en een doelgroep zwart gemaakt! In de oorlog noemde men zoiets 'propaganda' alleen had het dan betrekking tot het verspreiden van onjuiste informatie over de vijand.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hendrik, beelden in het buitenland op een wereldmarkt voor rundvlees en melk kunnen prima zo af en toe gebruikt worden. Tuurlijk zullen bijna alle boeren deze beelden ook verafschuwen, echter we hebben te maken met een vleessector wereldwijd, plus 90% van de burger heeft geen enkele binding meer met voedsel/vlees. Goede handhaving, controle en concepten zijn belangrijke aspecten. Undercover beelden blijven belangrijk en een goed drukmiddel.
  Op Geen Stijl staat nu ook iets dramatisch, zie http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/06/dierenmishandeling_uitgeest.html
  Terwijl de meeste schapen boeren deze beelden ook verschrikkelijk vinden, maar moet het daarom maar niet benoemd en uitgezonden worden? Is dat populisme of realiteit? Ach en wat betreft verlos ons van het cda, tja wie zal dat beoordelen als de partij gegaan is van 41 naar 21 zetels en totaal losgeslagen was van enige vorm van rentmeesterschap?
  Wanneer, en in welke omstandigheden je het artikel http://www.agd.nl/10102341/Opinie/Forum/Forum-artikel/Zwarte-roest-vooral-dreiging-in-Zuid-Azi.htm schreef maakt mij niet uit. Je reacties op andere artikelen heb ik wel gelezen en daarom is het ook zo extreem raar dat je een forum artikel schrijft zoals ik beneden en boven aangaf, maar dat zijn inderdaad je eigen afwegingen en besluiten. Hoe gaat het met je baas Raoul Bino? Is het niet hij die een beetje interessant over gentech ging praten, terwijl later bleek dat ie rapporten van Monsante citeerde/gebruikte? Zie http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7W5LXW Vreemde positie bepaling van de WUR vind je niet? Jij werkt er, kun je aangeven hoe de fondsen van jullie 'onderzoek' tot stand komen? Heb jij enig idee of de WUR de regering adviseert? Is het daar om zo dat Verburg nooit geen centje twijfel had bij elke vorm van gentech? Vind je het waard in historisch en toekomstig perspectief van de planeet dat Raoul Bino /WUR zo eenzijdig is over gentech? Is er iets van een geweten/gevoel te vinden bij de WUR/Raoul Bino?

 • no-profile-image

  nep

  En maar handje ophouden voor bulten subsidie anders is dit initiatief ten dode opgeschreven

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @gerritsen Van 'ex-jager' Jaap Korteweg mag je toch verwachten dat hij enig smaakgevoel heeft voor wat betreft vlees. Als hij het heerlijke aroma van wild weet te verenigen in een sojabieftstuk, dan ga ik zeker even een een paar ons aanschaffen.
  Zou toch mooi zijn als dat zou kunnen, een lekker goedkoop stukje sojaschroot met de smaak én textuur van 'bambi-wildbraad'. Hmmm ik begin al te watertanden! :-D

 • no-profile-image

  koetje

  Waar haalt Korteweg zijn soja vandaan die hij in zijn burgers stopt?.Zorgt hij er ook voor dat de uitwerpselen van zijn klanten terug keren naar de akkers waar die soja vandaan komt?.Kom op zeg,voor echt duurzaam moet je de kringloop sluiten.

 • no-profile-image

  ??

  Patrick jij plaatst het altijd zo simpel en tegenstrijdig, jou droomwereldje is verre weg van de realliteit.
  De agrarier is niet altijd diegene die iets kan veranderen. Regels als quotum worden opgelegt. Lees het weblog over Duitsland even, regels verschillen in de EU al van lang tot land, hoe kan jij daar als agrarier iets aan veranderen. Nederland kan namelijk niet eisen stellen om import te verkomen. Dus met andere woorden die hele PvdD dieren kan ruk aan de richting van de agrarische sector veranderen, want dat is Europees.
  En link eens niet alles, niet alles wat online staat is de waarheid. Ohh ten tweede melk dump in Afrika is dat het enige waar je op kan komen. Spijt me voor deze woorden, maar daar kunnen ze niet landbouw doen want er is geen stabiliteit,dus de roem om macht blijft daar een probleem om iets te gaan veranderen.

 • no-profile-image

  Harry

  Dit artikel legt, met de ronkende kop 'Verburg sponsort man van Thieme' en dat e.e.a. 'opmerkelijk' is, suggestieve verbanden cq insinueert iets van belangenverstrengeling, begaan door Marianne Thieme en haar man, Korteweg, tav overheidssubsidies.

  Onder het bedenkelijke motto: wij, de AGD, insinueren, totdat het tegendeel bewezen is.

 • no-profile-image

  Harry

  @ Hendrik Rietman, 21 jun 2010 17:42:

  Citaat:
  "Wat in deze context wel zeer kwalijk is en riekt naar belangenverstrengeling zijn sommige kamervragen van Marianne Thieme (lees bijvoorbeeld http://ikregeer.nl/document/ah-tk-20082009-3723). Geen aanziens des persoons, maar van de kwaliteiten die iemand ten tafel brengt. Dat is waar onze LNV minister op let. Zoals het hoort".

  Ik heb de link gelezen, waar slechts sprake is van schriftelijke vragen van PvdD over bepaalde gewasteelt en antwoorden van het Ministerie daarop.

  Op geen enkele wijze zie ik daar een relatie met welke vorm van belangenverstrengeling van Marianne Thieme dan ook.
  U verwart deze term klaarblijkelijk met dat u de mening hebt, dat de PvdD geen kennis van zaken zou hebben?
  Echter ook deze uitspraak onderbouwt u nergens, noch blijkt mij dit uit de inhoud van de door u gegeven link.

 • no-profile-image

  ??

  @Linda waarom onder plaats Q-koortsland, wil niet lullig doen, maar genoeg landen,die hier mee te kampen hebben. Gewoon een manier van zielig steken.
  Waarom willen die alternatievelingen altijd de vleeseters doen geloven dat het het zelde smaakt? Het is net babyvoeding met wat meer structuur, kan er niks doen, het is gewoon niet te pruimen. Dat jij(en doelgroep) zich zelf wil doen geloven dat het lekker is, moeten jullie weten.

 • no-profile-image

  Patrick

  @?? ??, Spijtig denk ik daar voor een deel anders over. Wel deel ik dat tegenwoordig de boeren de kop van jut zijn geworden, en heus niet alles in een seconde kan veranderen. Ik deel de visie dat een boer baat heeft bij lange termijn visies, lange termijn concepten, draagvlak en een goede prijs, daarmee kun je rustig bouwen, investeren en rustig veranderen waar nodig op een normale manier en tijd. En inderdaad makkelijk gezegd en makkelijk lullen door mij, maar toch meen ik dat zeer zeker. Maar zover is het nu niet, wel denk ik dat het ooit zover zal komen. Neemt niet weg dat ik of anderen de huidige situaties zou moeten accepteren zoals alles nu is. De huidige wereld is een ratrace en iedereen wil profiteren van iets en goedkope grondstoffen. Je geeft terecht aan, quotum Europa, WHO afspraken, tegenstrijdige regels en alles maakt het allemaal niet makkelijk en duidelijk. Het probleem voor de boer is pijnlijk, want voor het gros zijn zelfs je belangenbehartigers, coöperaties wat vaak multinationals zijn, politieke leiders, niet bij wille en sommige niet bij machte en velen niet goed genoeg om verschil te maken, lijnen uit te zetten etc. Ik heb ooit eerder gezet, ga als boer met je armen over elkaar zitten en zeg tegen ieder die je de laatste 20 jaar advies hebt gegeven en mooie woorden hebt ingefluisterd, lever mij een plan binnen 14 dagen, volledig financieel onderbouwd, met maatschappelijk draagkracht, waarin ik als boer kan werken in een concept wat goed geld oplevert, kan investeren waar nodig, maar uiteindelijk gewoon rust in de tent is en je rustig kan werken zonder al die twijfel, klachten, angst etc voor de toekomst. Pas als dat plan er is dan kom je weer in beweging. Want alles en iedereen die je ooit geadviseerd heeft is nu stil , en zal je weer adviseren pas als de boer zelf weer een weg/concept gevonden heeft en dat is niet zo redelijk en de verkeerde druk. Dat plan zal moeten zijn in het klein, dus voor elke boer groot of klein, maar wel vanuit wereld niveau/kijk/visie. De wereld vraagstukken zijn nu, en komen aan bod,hoe vullen we de wereld in, het financiële systeem, verschuivingen van power en macht, hoe gaan we met grondstoffen, energie en water om. En dat is letterlijk wat er nu gebeurd in verschuivingen van posities in alles. Dat zal eerst vorm/richting moeten krijgen, waarin nog veel verschuivingen en veranderingen te verwachten valt. Dus al die Rabobanks, je coöperaties, je accountants, je termijnmarkt leugenaars, voerhandelaren, en nog veel meer, allen hebben willen profiteren van de sector/boeren, veel met goede bedoelingen meer velen gewoon niet. Ik zie dit als een wereld in verandering, en verandering levert chaos omdat nieuwe wegen gevonden dienen te worden. Wel blijf ik bij mijn mening dat de meeste problemen in de sector ook probleem eigenaars hebben in de sector. Plus nu een corrupte Europese Commisaris John Dalli uit Malta die alle verzoeken van veesector/industrie lobyisten goedkeurd, zie gentech toelatingen, toelating diermeel wat zeker weer problemen gaat geven omdat de voerindustrie niet professioneel, is en nog veel meer.
  Applaus voor de keuze van John Dalli, door de landbouw en industrie lobby, een betere marionet schijnt er niet te zijn. (Zal geen link doen). Wel en dumpen in afrika is spijtig idd, maar Europa doet dat alleen om van zijn eigen problemen af te komen, en zelf veel winst te maken. Zeker leveren ze de overschotten niet om lokale hulp te bieden, en zeker is de reden niet omdat ze daar minder zijn in landbouw. Wel, als men ze de kans en tijd niet eens gunt, dan nee lukt het niet nee. Ook al is dat het enige waar ik op zou kunnen komen, het zegt alles over de melksector en mentaliteit van je belangen behartigers, en je politieke leiders en je landbouw lobby. Spijtig genoeg zegt dat voorbeeld alles, maar dan ook alles van een hypocriet systeem wat niet veranderd wil worden (uitzondering DDB) door de sector zelf, en zegt alles vooral over je hypocriete politieke en multinational bestuurders. De wereld is gemaakt door invulling van keuzes. Keuzes zijn belangrijk en zullen altijd belangrijk zijn, hoe onmogelijk of vast een situatie ook is of lijkt, er zullen keuzes en nieuwe richtingen gemaakt moeten worden, en ja met het doel van voedselzekerheid en veiligheid voor alle inwoners op de planeet. Gelijke kansen en mogelijkheden voor allen (lees vooral hierin een structuur en verantwoordelijkheid voor voedsel en landbouw per continent). En ja boeren zijn een belangrijke schakel en zijn het altijd geweest, dus zal er een vorm moeten komen waarin dat gezekerd is, gewaardeerd wordt en betaald wordt. En zeker niet met gentech op de hele planeet. Zeer zeker niet, en dat zal ook niet gebeuren op deze blauwe planeet.
  De wereld zal veranderen totdat dat ingezien wordt. Dat kan lang of kort duren, echter ik heb veel geduld.

 • no-profile-image

  optimist

  Gelukkig zijn er inmiddels verkiezingen geweest met vega weinig voorkeursstemmen voor glossy Gerda.

 • no-profile-image

  bijnaampje

  Met slappe benen en een zeer misselijk gevoel en behoorlijk wat slaaptekort probeer ik de discussie te volgen. Het lukt niet. Ik zag gisteren meer dan 20 kraaien hangen in een weiland. Gedood hoewel het om beschermde vogels gaat. Al eerder trof ik vele kraaien dood aan in de berm. Ze zijn kennelijk dood van meer waarde dan levend. Ze moeten andere kraaien verjagen. Dat laatste was niet gelukt. Het was een onwerkelijk gruwelijk gezicht, die lange rij met dode kraaien. Ook niet echt gezond lijkt mij. De dieren hing in de buurt van een boerderij. Deze mensen krijgen geld voor het beschermen van vogels. De boodschap die er achter zit hebben ze waarschijnlijk niet goed begrepen. Gek toch dat je boeren moet overhalen met geld om vogels te sparen. Logisch dat er dan gedaht wordt dat dieren doden de norm is en ze sparen de afwijking waar wel wat tegenover mag staan. De link met het artikel? Weet ik ook niet zo helder meer. Ik geloof alleen niet meer zo in het nut van subsidies om mensen over de streep te trekken of om tot een mentaliteitsverandering te komen. Ik geloof even niet meer zo in politie en in mensen (de politie zei nog even dat ze niks meer doen tegen dierenmishandeling). Sorry

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Linda Ieder zijn eigen smaak. Het gezegde "Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst" zal dan ook wel voor vleesvervangers opgaan.
  Wanneer kunnen we ze in de winkel verwachten? Wil het graag met eigen receptoren onderzoeken, lijkt me een culinaire uitdaging. Als het de margarine onder de botervervangers is dan doe ik het er voor! (Zou er 100 jaar geleden ook zo'n smaakheibel gemaakt zijn toen de botervervangers op de markt kwamen? :-) )

 • no-profile-image

  ??

  Linda, en jij bent niet bevoordeeld. Jemig, je lijkt dat grietje wel uit dat kookprogramma wat niks at, als het gekookt was of "vermoord" was. Weet niet meer welke aflevering, maar ik keek er met kromme tenen naar.... wat een ergenis zo´n grietje.
  En planten en groenten hebbben geen gevoel???? Als je toch zo´n bijdehand wil zijn op een agrarische site.

 • no-profile-image

  linda

  Spekpannekoeken, kipsatee, barbecue steaks, alles kan je maken met de nieuwe generatie vleesvervangers. echt, het smaakt niet naar karton, valt niet papperig uit elkaar, alleen de smaak van bloed zit er niet aan. wees eens vooruitstrevend en bestel krispie kip of de mini steaks om te proberen

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je hebt gelijk piet. Ik heb het ook uitgeprobeerd. Het smaakte niet (niet naar vlees in ieder geval) en het zag er uit alsof het al eens gegeten was. Bovendien is soya ook niet zo gezond als ze ons willen laten geloven. Alles met mate.

 • no-profile-image

  vee boer

  Waarom willen vegatarische mensen altijd iets maken wat op vlees lijkt en er ook nog een naam burger of zo iets aan koppelen. Als je geen vlees wil iets neem dan gewoon iets wat je wel lekker vind maar leg geen link met vlees

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Patrick, Je kent een aantal van mijn standpunten over GM en je kent de standpunten van Raoul, tegenwoordig directeur bij een ander instituut. Binnen een universiteit kunnen en mogen (ik zou haast zeggen moeten) verschillende standpunten bestaan. Vaak zorgen die er juist voor dat een discussie op het scherpst van de snede gevoerd wordt, als voorbeeld kan de recente discussie over duurzaamheid binnen de veehouderij aangehaald worden. Ik ga niet over taak- of doelstellingen. Wil je daar invloed op uit oefenen, dan weet je de weg naar het bestuur te vinden. Misschien kan je een drieluik discussie/gesprek opzetten tussen de organisatie "gentech free forever free" LTO en WUR. Voor de rest blijft de uitnodiging tot het drinken van een biertje open.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Patrick. Volgens mij moeten we gewoon eens een keer een biertje gaan drinken om nuances wederzijds uit te wisselen. En voor de rest moet je misschien even een keer met Raoul om de tafel gaan zitten.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik ben het helemaal eens met Hendrik Rietman. Heb ook met afgrijzen en verbazing de links bekeken. Als je zo politiek bedrijft, verdient dat geen pluim.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Hoe kan het toch dat deze vegetariërs zo goed weten dat hun vegetarische producten naar echt vlees smaken ? Zouden ze dan soms toch stiekem proeven ?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Een vegetarische slager?????
  Een verkapte groenteman zullen ze bedoelen.
  Als hij maar wel op een plant aardige manier werkt.
  Ik moet er echt niet aan denken en begin nu al te gruwelen van al die zielige en bloederige soja boontjes die in een veel te kleine en donkere ruimte gekweekt zijn
  Gedsie!!!
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Gerrit

  Dhr. Korteweg is een innovator van de eerste orde en verdiend ondersteuning. De suggestieve kop bij dit artikel is journalistiek dan ook alleen verantwoord als er ook maar enigzins een verband kan worden gelegd tussen de subsidie en de vermeende invloed van Mevr. Thieme daarop. Dat verband is er niet; er wordt niet eens een poging gedaan. Dus: dit is AGD owaardig. Meer Telegraaf niveau. Niet meer doen dus.

 • no-profile-image

  burger

  what's in a name, teveel mensen op deze aarde is id hoofdprobleem, maar je blijft wel heel vaag over de oplossing. Of is dat alles zo laten als het is? Ik deel overigens niet je mening dat we er al zijn op gebied van dierenwelzijn. Regelmatig vegetarisch eten is wel een deel van de oplossing.

 • no-profile-image

  erik

  Ik voorspel kamervragen.....

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick en de DDB, het blijft een vreemde combinatie. Waarschijnlijk spreekt de DDB jou zou aan vanwege de kromme redeneringen met gezochte argumenten....
  Er is een complot, iemand anders wordt er beter van en jij bent de Messias met de enig juiste boodschap, maar niemand wil je horen.

 • no-profile-image

  exact

  Gut Linda, heb je iedereen toch tuk zeg... Vegetarisch vele malen de kans gegeven, al was het maar voor de variatie, maar niet te kanen dus. Fijn voor je dat jij nu wel een importeur gevonden hebt met iets totaal anders en nog beter ook. Alle laatste hoop op die importeur van gentechvrije gehaktballen dus, een gouden toekomst in het verschiet... Ach, ach, Linda toch... Gek eigenlijk, ben jij niet zo'n "local for local"-type? Meissie toch.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Nee, ik het wel het ea aan vegetarisch eten gehad. Maar nee, dat smaak niet.

 • no-profile-image

  koetje

  Linda toch,dit artikel gaat over duurzame eiwitten.Soja kanen wat afkomstig is uit verre oorden is NIET duurzaam.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Student, Ik mag hopen dat LTO, NVV en AGD de boerensector als algemeen promoten, met mooie voorbeelden, projecten en situaties en daarmee mooie filmpjes maken. Ik zie de CDA al een filmpje maken over een boeren familie in een derde wereldmarkt die net kapotgemaakt is en geen toekomst meer heeft omdat de Nederlandse sector melk dump in zijn land/economie. Wat zou je vinden van die eerlijke informatie en morele keuze? Of heeft dat niets met Nederland te maken? Jij wilt algemene Nederlandse filmpjes en alleen eerlijke Nederlandse VOC informatie/kijkwijze terwijl alles op wereldmarkt draait. Vlees en melk over de wereld gesleept wordt en dus misstanden globaal in de picture komen, en zeer zeker gebruikt kan worden incidenteel. Kijk ik begrijp dat boeren het niet leuk vinden als er een filmpje als dit verschijnt, het raakt je beroep je sector en gaan in de verdediging, dat bedoelde ik met slachtoffer rol. Met het idee dat 1 slecht vb de heel markt in laat storten. Terwijl het enigste wat iedereen zou moeten doen is het veroordelen van misstanden, dat is voldoende en hameren op controle en handhaving van regels en streven naar hoger dierwelzijn en een goed systeem. Gewoon wijzen op een bepaalde verantwoordelijkheid en daar hoort een verantwoordelijke bij. Want als ik lees dat boeren graag willen melken tot het oneindige en niet willen nadenken over wat er met die melk gebeurd, en dus automatisch groter en groter en meer willen omdat Friesland Campina die melk toch wel afneemt en afzet, kijk dan gaat er wat mis. Men doet de ogen dicht als het in derde wereld landen gedumpt wordt en zegt wel dat is mijn pakkie aan niet. Wel niet geheel natuurlijk en niet alle boeren(DDB) vinden dat maar het geeft wel aan dat een systeem erg faalt. En daar wordt dus producent tot consument op aangesproken (ten minste dat is de bedoeling) met alle lagen er tussen, en zo hoort het ook omdat het een keten is die het met elkaar op een verantwoordelijke manier zou moeten doen. Wel zie ik dat de meeste problemen gegenereerd worden in de lagen na de boer haar grondstof heeft ingeleverd voor een appel en een ei.
  Maar ja, ik verwacht ook sterke en weerbare vakbonden voor boeren met inzicht en visie. En hoop ook dat dat gaat gebeuren want dat is een belangrijke schakel om bescherming te bieden tegen alle lagen boven de boeren. Echter een klassieke standorganisatie als LTO ziet dat nu net andersom, en je oorspronklijke op papier benoemde politieke partij de CDA doet het ook precies anders om en vindt het belang van multinationals en de BV Nederland veel en veel belangrijker. Tja over kiezers eerlijk informeren gesproken, en beloften maken in verkiezingtijd en die niet nakomen zou misschien een apart onderdeel kunnen zijn om eens te kijken welke partijen daar nu het meeste werk van gemaakt hebben.

 • no-profile-image

  exact

  Linda, wat ben ik blij dat je niet voor me kookt. Al zou je gelijk hebben, ik zou kiezen voor minder oud worden met lekker eten. Heus, ik heb het meermaals geprobeerd, ik vind jou gentechvrije vleesvervangers werkelijk niet te kanen.

 • no-profile-image

  student

  @ Patrick, ten eerste zit ik zelf niet in de slachtofferrol, maar goed. Ten tweede had ik het over het beleid van de PvdD. Wou jij zeggen dat dit filmpje van jou de algemene situatie in Nederland weergeeft? 99,99% van de boeren heeft zorg voor zijn veestapel omdat hij zijn inkomen er uit moet halen en uiteraard ook vanwege het morele standpunt van dierenwelzijn. Als je kiezers wil informeren moet je met eerlijke informatie komen m.b.t. de algehele sector en geen individuele zaken!

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @ Patrick, ik vier de laatste 2 week vakantie en mijn opinie is in avonduren geschreven, gewoon uit persoonlijke interesse en ongerustheid. Als je mijn reacties bij andere artikelen leest dan weet je ook wel hoe ik tov genetische modificatie sta. Niet faliekant tegenover jou in ieder geval.
  De beelden uit Ohio hebben niets van doen met Ned. situatie (of het algemene beeld in het buitenland) en het verspreiden van dergelijke beelden in campagnetijd is dan ook zeer kwalijk te nemen. Het voegt namelijk niks toe en het leidt tot stigmatisatie. In zoverre gaat vergelijking zeker op. Het lanceren van websites als www.verlosonsvanhetcda.nl vallen mijn inziens ook zeker in populistische arena. De VDD of het CDA zou eens zulke websites richting PVV of PvdD moeten opstarten, de wereld zou te klein zijn!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hendrik, het liefst zie ik gewoon antwoorden op onderstaande vragen, hier op dit forum.
  Misschien kan je Raoul Bino vragen of hij ze kan beantwoorden? Gewoon globaal is prima, en in gewoon Nederlands.
  Kan ik een extra vraag stellen aan Raoul Bino? Kan hij, jij of een team van de WUR de boerenbelangen behartigers juist gaan voorlichten over alle mogelijk nadelen van gentech? Dat is toch een WUR taak lijkt me? Als het dat niet is zouden jullie dat willen oppakken? Begin even bij Jakob Bartelds van de LTO zie http://www.agd.nl/1096618/Opinie/Forum/Forum-artikel/Transgeenvrij-boeren-is-ondenkbaar.htm Die heeft nog veel informatie nodig om zijn achterban goed te adviseren. Of was de huidige mantra die Jakob B in het forum gaf ook van de WUR afkomstig?

 • no-profile-image

  bam

  Wat vreemd dat onze varkens geen slachtafval mogen maar wij zelf wel!?!?

  (zie in het stukje het laatste bedrijf wat subsidie krijgt)

 • no-profile-image

  boertje

  en Thieme is zo tegen subsidies in de landbouw maar ze vindt het blijkbaar bij zichzelf wel leuk.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hendrik, verschillende standpunten op universiteiten is prima. Wetenschap is zeer belangrijk. Echter naïviteit in een rationele wereld met haar enige moraal, kennis, gebaseerd op haar enige waarde, geld, met haar gezamelijke doelen marktmacht en economisch overwicht van multinationals, is rampzalig voor planeet.
  Een WUR of alle andere willekeurige universiteiten hebben zeer zware banden en geldstromen uit bedrijven die een eenzijdige belang en zaak hebben. Het feit dat Verburg of de vorige regeringen niets maar dan ook geen enkele wanklank heeft laten zien en horen over gentech reken ik de WUR ernstig aan, ongeacht of zij intern verschillende standpunten heeft. Wel, de LTO maar ook NVV, zouden hun verantwoording zelf moeten nemen in voorlichting van hun achterban. Daar zijn ze voor, en zijn voor opgericht, de vraag zal blijven, wat beweegt deze mensen om het niet te doen, en ernstig nalatig te zijn?
  Dat hoef ik ze niet te vertellen dat weten ze donders goed. Vooralsnog observeer ik prima door, als de wereld niet wil veranderen, wie ben ik om hem dan wel te veranderen? Als men geen verantwoordlijkheid wil nemen in de posities waarin ze dat wel zouden moeten doen, wie ben ik om ze te dwingen om niet corrupt te zijn?
  De tijd zal het leren dat de wereld en/of maatschappij deze corrupten niet meer willen, en of deze mensen vervolgd kunnen worden door de feiten die ze nu, vandaag de dag, plegen.
  @agrostudent, zeker is de BV Nederland in veel dingen heel erg goed. Zoals het kunstmatig laag houden van prijzen en opbrengsten, en het dumpen van melk op derde wereld continenten en landen. Leer je dat ook in Groningen? Tja over onjuiste informatie gesproken zou ik zeggen, oja je noemde het propaganda.
  Wel, je maakt nogal wat conclusies in 1 zin. Filmpje, kiezers bedrog, oorlog, propaganda, onjuiste informatie. Vind je dat Geen Stijl in dit item doet aan propaganda, bedrog, oorlogshandelingen?
  Of is het gewoon werkelijkheid? En mag het niet vertoond worden omdat jij in een slachtoffer rol zit? Dierenmishandelen met Piet Zuurbier uit Uitgeest http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/06/dierenmishandeling_uitgeest.html

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Patrick: een voorbeeldje van de stigmatiserende en polulistische campagne van Thieme. http://twitter.com/mariannethieme/statuses/14921913143 Dit is wat mij betreft van dezelfde orde als de 'kopvoddentax' van Geert Wilders.
  Heb #2 van de lijst niet dit soort walgelijke uitspattingen zien maken. Ben het dan ook met @herkauwer eens voor wat betreft zijn laatste opmerking.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hendrik, ik had die link ook gezien tijdens campagne tijd. Niet mis mee om deze beelden een enkele keer te tonen. Deze dingen/beelden gebeuren wel ook al is het in een ander land, en maakt het niets minder erg. Is dat alles of had je nog meer voorbeelden van de door jouw benoemde 'walgelijke' voorbeelden?
  Je vergelijking met de kopvoddentax is natuurlijk geheel voor je zelf. Die deel ik zeker niet. Trouwens wel apart je gedachten gangen. Ik zag je paniek voetbal en bangmakerij op http://www.agd.nl/10102341/Opinie/Forum/Forum-artikel/Zwarte-roest-vooral-dreiging-in-Zuid-Azi.htm Hoe zit het nu met de WUR? Hoe zijn de geldstromen? Krijg je geld vanuit multinationals om onderzoek te doen en deze stukken te schrijven? Of is je onderzoek en bevindingen puur een onafhankelijk observatie? Dus je woorden als 'walgelijk' zijn voor mij zeer betrekkelijk uit jouw mond. Pleit jij voor genetische modificatie van granen cq alle granen?
  @Piet, laat ik nu niet verbaasd zijn dat jij als CDA jongere het met Hendrik eens is.
  Ach verbazen doen we ons allemaal over verschillende dingen. De verbazing van een CDA'er neem ik tegenwoordig even met een korreltje zout als je het me vergeeft.
  Je kunt een blinde moeilijk laten zien, maar je kunt hem wel iets laten voelen, en dan begrijpt een blinde de boodschap ook wel.

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.