Home

Achtergrond

Verburg doet te moeilijk

Verburg brengt de strijd tegen de VVD in praktijk, maar niet erg aansprekend.

Het CDA had de aanval op de VDD een dag te voren aangekondigd en dat maakte CDA-minister Gerda Verburg ook waar op de verkiezingsbijeenkomst donderdagmiddag in Schijndel. De VVD en zijn leider Mark Rutte kregen er flink van langs. Verburg hekelde het feit dat Rutte aan een kant beloftes doet voor het behoud van inkomenstoeslagen, maar er geen financiering voor regelt. Sterker nog: met twee derde wil bezuinigen op het landbouwbudget waaruit die toeslagen betaald moeten worden. “Door de VVD gaat uw bedrijfstoeslag van gemiddeld €400 per hectare naar €90”, hield ze haar gehoor dreigend voor.

Gezapig

Of ze er veel stemmen mee terughaalt betwijfel ik. In de eerste plaats was het weer veel te mooi om een royale opkomst te bewerkstelligen op deze door ZLTO georganiseerde bijeenkomst. Een volwassen politiek debat was het ook niet. In Schijndel had Verburg tegenover zich Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO, en Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. Die kondigden zich zelf aan als bruggenbouwers. Die willen geen ruzie met elkaar, en al helemaal niet met de minister van LNV. Zo werden daar de conflicten tussen landbouw en natuur wat al te gezapig toegedekt, mensen achterlatend met de vraag waarom ze daarvoor eigenlijk opgetrommeld waren.

Wie organiseert een debat CDA/VVD?

Ik weet ook niet zeker of Verburgs aanval op de VVD nu wel ten volle doordrong tot haar publiek. Verburg is nogal rolvast en op verkiezingsbijeenkomsten praat zij niet anders dan in een vergadering van de Tweede Kamer. Dus is het gauw ingewikkeld en niet meer te volgen voor mensen die met het jargon niet vertrouwd zijn.
Ze praat over mitigatie, modulatie, pijler 1 en pijler 2 in het Europees landbouwbeleid alsof ze denkt dat iedereen weet wat dat allemaal is. Napratend bij een glaasje wilden boeren mij wel toevertrouwen dat ze echt niet alles hadden begrepen van wat Verburg had verteld.

Wat ik op deze bijeenkomst vooral miste was een opponent namens de VVD. Want een rechtstreeks debat tussen Gerda Verburg van het CDA en Hans ten Broeke of Janneke Snijder van de VVD zou pas écht boeiend en verhelderend zijn. Wie organiseert er nog gauw voor woensdag zo’n debat?

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.