Home

Achtergrond

Verbeterde grenscontrole pas in 2013

Het verbeterde computersysteem voor grenscontrole, met onder meer vingerafdrukken, laat nog minstens drie jaar op zich wachten.

EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) heeft dat donderdag gezegd bij EU-beraad. Het systeem had eigenlijk al in 2006 moeten werken. De politie en marechaussee op bijvoorbeeld Schiphol werken nu met een relatief verouderd systeem, dat vooral namen van gezochte personen bevat.

De landen van de zogeheten Schengenzone willen de politie en marechaussee met het nieuwe systeem ook inzage geven in vingerafdrukken, pasfoto's, DNA, kentekens en andere gegevens. Nieuwe paspoorten in Nederland bevatten al biometrische gegevens zoals vingerafdrukken.

Het voortdurende uitstel komt door technische problemen. De kosten lopen ondertussen gigantisch op. In plaats van de geplande 15 miljoen euro, staat er nu al meer dan 143 miljoen euro op het prijskaartje. Het doel was dat de verbetering op tijd klaar zou zijn voordat de grenscontroles met Roemenië en Bulgarije verdwijnen. Dat lijkt niet het geval.

Vooral de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken maakte zich bij het EU-beraad erg boos over de voortdurende vertragingen en kostenstijgingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.