Home

Achtergrond 689 x bekeken 6 reacties

Verandering nodig om landbouw rendabel te houden

Over dertig jaar is economisch rendabele landbouw zeker mogelijk in Zuid-Holland.

Maar dan moeten er wel zaken veranderen. Zo moet de provincie rekening houden met veranderingen door het klimaat. En natuurbeheer moet een volwaardige economische activiteit worden voor landbouwondernemers.

Dat stellen het LEI en onderzoeks- en adviesbureau Arcadis in het rapport 'Bouwstenen voor de Agenda Landbouw van de Provincie Zuid-Holland'. In opdracht van de provincie onderzochten het LEI en Arcadis de toekomstmogelijkheden van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland. Hieronder vallen de veenweidegebieden van het Groene Hart, de kleigebieden van de delta en de (stads-) landbouw in het landschappelijk netwerk.

De delta blijft volgens deze studie een akkerbouwgebied dat te maken krijgt met verzilting. De provincie zou moeten investeren in kennis, waterberging en infrastructuur om zoutschade te compenseren. De provincie zou ook bepaalde bedrijven kunnen verplaatsen.

De melkveehouderij in het Groene Hart zal steeds meer rekening moeten houden met vernatting en natuurontwikkeling. Kansen liggen er op dat vlak vooral in het aanpassen of verplaatsen van bedrijven. En in het subsidiëren van groenblauwe diensten.

In het landschappelijk netwerk is de druk op grond groot. De provincie heeft een streng ruimtelijk ontwikkelingsbeleid nodig om de landbouw in dat gebied toekomst te geven. De onderzoekers bevelen natuurlandbouw aan, gericht op het maximaliseren van de biologische biodiversiteit. Dat betekent dat de provincie natuurbeheer moet gaan zien als een volwaardige economische activiteit voor agrarisch ondernemers.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  natte voeten economie,veel gemodder

 • no-profile-image

  hoehoger,hoecorrupter

  Het LEI en Arcadis hebben opgeschreven wat de provincie wil horen.
  Zo gaat dat in Nederland ,
  En de lto zit aan tafel

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek.

  Om de landbouw rendabel te houden ?Dat suggereert dat de landbouw nu rendabel is.....zou dan toch eens graag de rendements cijfers willen horen.......

 • no-profile-image

  jan

  Met deze vernatting jagen ze de koeien het land uit en op stal en dan maar klagen dat er zo weinig koeien buiten lopen !!!

 • no-profile-image

  gert

  Van dit rapport was de uitkomst van tevoren bekend ,wie betaalt die bepaalt

 • no-profile-image

  Wim

  Dit klinkt als de dood in de pot voor de landbouw in Zuid Holland!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.