Home

Achtergrond

Venezuela dichtbij toetreding tot handelsblok

De grote lidstaten van Mercosur, een Zuid-Amerikaans handelsblok, zijn het eens over toetreding van Venezuela.

Als Venezuela, één van de grootste olie-exporteurs ter wereld, inderdaad toe treedt wint het pact internationaal aan gewicht.

Venezuela, een land met 26 miljoen inwoners, probeert al sinds 2006 lid te worden van Mercosur, dat agrigrootmachten Brazilië, Argentinië en Uruguay als belangrijkste leden kent. De laatste "horde" tot toetreding lijkt het Paraguayaanse parlement. Argentinië en Uruguay stemden direct in terwijl Brazilië vorig jaar tot toelating besloot.

Met name rechtse partijen In Paraguay zijn tegen toetreding van een socialistisch land dat verklaard opponent is van een dominante rol van de VS op het Amerikaanse continent. President Hugo Chávez wordt ervan beschuldigd autoritair te handelen, maar is wel bevriend met Zuid-Amerika’s belangrijkste leider, de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva.

Brazilië en Argentinië beargumenteren echter dat Mercosur in de eerste plaats een handelsblok is. Venezuela heeft het continent olie, gas en industriële producten te bieden, terwijl het ontvanger van landbouwproducten kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.