Home

Achtergrond 2 reacties

Veerman: gebrek solidariteit nekt bundeling

Cees Veerman, voormalig minister van landbouw en één van de oprichters van Coforta (The Greenery) is somber over de toekomst van de tuinbouw.

Hij mist solidariteit onder tuinders, waardoor pogingen om samen te gaan of te bundelen steeds mislukken. "Zolang er geen onderlinge solidariteit is tussen de tuinders die met en voor elkaar wat willen betekenen, zie ik het somber in voor de glastuinbouw." Veerman zegt dat in de Telegraaf in reactie op de golf mislukte fusies in de tuinbouw. Na het mislukken van bundelinggesprekken in associaties voor producentenorganisaties (APO) en fusies tussen Coforta en Best Growers Benelux (BGB), Versdirect.nl en ZON en Fruitmasters is de tuinbouw terug bij af: versnippering.

Veerman staat nog steeds achter de ideëen van oprichting van The Greenery. "Bundeling van tuinders en gebundeld blijven is de eerste voorwaarde. Daarnaast is er een tweede voorwaarde; de vereniging moet een relatie opbouwen met het grootwinkelbedrijf, eentje die goed en blijvend is, op grond van de wensen van de klant."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    De NMA verhindert ook samenwerking,die is op de hand van de retailers,als die weer gaan klagen is Leiden in last

  • no-profile-image

    exact

    Er wordt al vele jaren gebundeld. We zijn niet gek. Als een bundeling voor telers aanwijsbare meerwaarde had opgeleverd, dan zouden we heus positief zijn. Wat zien we in de praktijk? Te veel overbetaalde medewerkers en te weinig hart om te vechten voor de leden. Het is dat er nog jaarlijks een hoop gmo binnenkomt bij de telersverenigingen, anders was het al helemaal niks meer. Afschaffen gmo (zie werkelijk geen enkele maatschappelijke meerwaarde die het op zou moeten leveren, da's dus makkelijk bezuinigen) en de sterksten zullen overblijven. Krachtenbundeling is te verkopen als aangesloten bedrijven meerwaarde zien. Er zijn tot heden te veel mooie praatjes verkocht en er is te weinig gepresteerd. Dat heb je als een patient aan subsidie-infuzen zit. Dat werkt verslavend en met verslaafden heb ik nog nooit kunnen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.