Home

Achtergrond 518 x bekeken 10 reacties

Veel mis met kalveren uit Litouwen

Veterinaire verklaringen over de gezondheid van kalveren uit Litouwen kunnen niet zomaar worden vertrouwd.

Ook op het transport van nuka’s naar Nederland is veel aan te merken. Dit constateert de controledienst FVO van de Europese Commissie in een juist uitgebracht rapport.

Nederland importeert jaarlijks grote hoeveelheden nuchtere kalveren uit Litouwen (en andere Baltische staten). Blijkens gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV) werden in het eerste kwartaal van 2009 ongeveer 15.000 kalveren uit Litouwen gehaald, in het eerste kwartaal van 2010 ging het om ruim 12.000 dieren.

Het FVO was eind vorig jaar op inspectiemissie in Litouwen, in vervolg op eerdere bezoeken. Doel was om te bezien of destijds vastgestelde gebreken tot verbetering hadden geleid. Op een aantal punten was dat zo, maar op andere punten niet. Zo bleken de veterinaire verklaringen die op verzamelcentra werden afgegeven over de runder-tbc-status van kalveren onbetrouwbaar. Zo werd vermeld dat kalveren officieel vrij waren van runder-tbc als blijkens het veterinair informatiesysteem geen melding was gedaan van een acuut probleem.

Ook is er kritiek op de ontvangst van zieke kalveren, inrichting en hygiëne van verzamelplaatsen en de gemiddelde transportduur van kalvertransporten naar Nederland. Die is volgens het FVO 'routinematig' meer dan 8 uur langer dan gepland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Och het maakt Jan van Drie niet zoveel uit Als hij er maar aan verdient en met deze risicovolle import de nukaprijzen kan drukken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Pieter Wisse,
  Probleem is in de Oostelijke landen dat je gemakkelijk met geld veel kan veranderen :(

 • no-profile-image

  blijf liever anoniem

  Als je jezelf op de Quote 500lijst wilt handhaven (vanDrie)kun je niet altijd volgens de regels handelen. 1e dan kom je niet op die lijst, 2e blijf je er ook niet op. Lijst is niet voor nette jongens.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ Anoniem, je klinkt wat jaloers. Maar denk je nu echt dat vDrie een euro per kalf probeert te besparen, met het risico op een miljarden kostende ziekteuitbraak? Van Drie is juist de aanjager in de sector wat betreft IKB en tracking and tracing. Ik vind het eerlijk gezegd nogal kleinzielig om anoniem crimineel gedrag te insinueren.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Jeroen, ja en Nederlandse SKV-ers willen er niet zitten. Jammer is dat. Ik wil wel benadrukken dat de kalversector absoluut niet zit te wachten op dit soort praktijken, laat staan dat er smeergeld betaald wordt. Ik denk eerder dat het gemakzucht is van Litouwers of verkoopdrang van Litouwse handelaren.

 • no-profile-image

  diezel

  En .... Piet ik zal je een nieuwtje vertellen .. 90 % van de kalveren gaat naar van drie omdat de anderen ze niet wil ... amehoela Van Drie doet alles om de concurrent kapot te maken ... ook voor € 0,25 . Hij mag van mij in die top 500 staan . Maar verdedig hem niet !

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Piet gebeuren zoveel wonderbaarlijke dingen in deze landen, waar men als NL de ogen uitkijkt van verbazing. Zie weblogs Bert, ik kan er ook wel wat vol krijgen met dingen die je meemaakt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dan moet daar de controle verbeterd worden. Als kalversector zitten wij echt niet te wachten op dierziekten. Dat is voor ons nog veel schadelijker dan voor de andere rundveesectoren. Ook een betere opvang kan goed gerealiseerd worden, per kalf is dat ook niet heel duur. Verder moeten zieke dieren goed verzorgd worden en die mogen natuurlijk nooit naar Nederland komen. Een afwijking van de transportduur lijkt me dan weer niet heel verwonderlijk. Als je 36 uur onderweg bent en nog langs een tussenopvang moet, is een vertraging snel opgelopen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Denk je dat de documenten van die kalveren beter zijn dan het dioxine voer.Nee dus echt niet.Documenten kun je kant en klaar kopen in dit soort landen.bezopen om van daar wat binnen te halen.mkz.tuberculose en mild vuur.vroeg of lat moet de NL boer het weer betalen van uit eigen bedrijf.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Wij hoeven ook geen Litouwers, maar ik zag niet graag dat wij, jij en vDrie tegen elkaar op zitten te bieden voor de Hollandse en Duitse kalveren. Breng dan maar de nodige Litouwers, zo veilig mogelijk natuurlijk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.