Home

Achtergrond

Varkensartsen richten eigen vereniging op

Europese dierenartsen gespecialiseerd in varkens hebben een eigen vereniging opgericht.

Zij willen zo hun invloed vergroten op het diergezondheid- en welzijnsbeleid.

"Europa produceert jaarlijks meer dan 250 miljoen varkens, en is na China de belangrijkste producent van varkensvlees in de wereld", zegt voorzitter John Mackinnon van de European Association of Porcine Health Management. "Het is nu tijd om onze bedrijfstak bij te staan in de vele veranderingen, op het terrein van welzijn maar ook in de verbetering van de gezondheid en efficiëntie."

Hij noemt als voorbeeld de toenemende maatschappelijk druk om te stoppen met onverdoofd castreren van biggen. "Uitbraken van klassieke en ook Afrikaanse varkenspest aan de grenzen van Europa vormen een voortdurende bedreiging voor de varkenshouderij. Wij moeten ons ook beter voorbereiden op introductie van nieuwe ziekten", legt hij uit.

Opinieleider gezondheidsmanagement

De nieuwe organisatie wil opinieleider zijn op het gebied van gezondheidsmanagement. Zij wil ook vertegenwoordigd zijn in de wetgevende en uitvoerende organen van de Europese Unie.

De nieuwe organisatie telt vertegenwoordigers uit Nederland, Spanje, Denemarken, Frankrijk, België en Tsjechië.
Voor Nederland is de beroepsorganisatie KNMvD actief betrokken. Voorzitter Gerard van Eijden van de vakgroep Gezondheidszorg Varken juicht de Europese bundeling toe, vooral op het gebied van kennisuitwisseling.

"Het aantal studenten met interesse in varkens neemt af, terwijl de specialisatie toeneemt", legt hij uit. "Het is goed dat er een breed Europees platform komt om die kennis en ervaring uit te wisselen." Hij ziet ook mogelijkheden om actief in te spelen op de registratie van diergeneesmiddelen. In de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië bestaan al beroepsverenigingen voor varkensartsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.