Home

Achtergrond 392 x bekeken 25 reacties

Van der Vlies (SGP) geeft zich zelf onvoldoende

Voor zijn 29-jarig Kamerlidmaatschap geeft de vertrokken SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies zich zelf geen voldoende. Hij zei dat in zijn dankwoord op een zeer druk bezochte afscheidsbijeenkomst van zijn partij zaterdagmiddag in Vianen.

" Wat heb ik er nu eigenlijk van terecht gebracht?’’ vroeg hij zich af. "Ik heb me geen voldoende gegeven, maar was aangewezen op de genade van de Heere God, zoals wij allen.’’

Van der Vlies was eerder deze week bij zijn afscheid uit de Kamer door voorzitter Gerdi Verbeet nog een 'monument' genoemd. In de kring van zijn eigen partij voert eenvoud en bescheidenheid de boventoon en is ijdelheid een zonde. Behaalde resultaten in de politieke arena –waarvan de subsidieregeling voor jonge boeren vanmiddag als concreet voorbeeld werd genoemd- bejubelen SGP'ers niet als persoonlijke verdiensten, maar als door God geschonken.

Opvolger Kees van der Staaij beloofde in zijn toespraak alle wijze lessen van zijn voorganger op te volgen, op één na. Bij de eerste keer dat hij de Koningin advies uitbracht over de kabinetsformatie had hij op aanraden van Van der Vlies het schriftelijk advies in viervoud meegebracht. "Dat bleek niet nodig; ten paleize beschikt men tegenwoordig over een kopieerapparaat’’.

Van de partij kreeg het echtpaar Van der Vlies twee elektrische fietsen cadeau en van de jongerenafdeling een immaterieel geschenk: het 'Van der Vliesje', een waardering voor pogingen om taalverruwing in de Kamer tegen te gaan. Van der Vlies heeft zich tot het laatst ingezet voor correcte taal en omgangsvormen in het parlement.

Bij het afscheid was Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aanwezig en kwamen ook VVD-leider Mark Rutte en ChristenUnie-minister André Rouvoet de vertrekkende SGP-voorman een handje schudden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geurt

  De meeste mensen delen liever onvodoendes aan anderen uit!

 • no-profile-image

  J@GERTJE

  Juvenalis2 doet nogal kleinerend over het behalen van slechts 2 zetels.
  Was er toevallig niet nog zo’n partijtje die nog net op het nippertje 2 zeteltjes behaalde????
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Theologisch zwalk je in elk geval alle kanten op, zwalker. Lees eerst de drie formulieren maar eens;) Ik heb ook wel gelachen om Katja: "Maar veel beter is het om dit soort poppenkastpartijen bij wet te verbieden..." Als je poppenkastpartijen wil verbieden, dan heb ik nog wel een paar...

 • no-profile-image

  zwalker

  Het is hoogst ongebruikelijk dat men zichzelf een waardecijfer toekent voor het functioneren in een publieke functie. Kennelijk nam van der Vlies alvast een voorschot op een mogelijk negatief oordeel van de vrouwelijke achterban. Bizar trouwens dat deze anno 2010 nog bestaat. In casu: een vrouwelijke achterban voor een verklaard anti-feminist!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ja beste Demeter en dan noemden we dan Bible Belt aan Zee!

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, hoe je went of keert, hij was een boegbeeld van een grote groep mensen en en haar gedachte goed. En tuurlijk er zijn zoveel groepen, religies tot in de uithoeken van de wereld, maar voor hollandse politiek heeft hij toch veel betekend zonder er nu goed en fout aan te hangen. Dingen veranderen en zullen veranderen omdat altijd alles veranderd is. Tuurlijk zit niemand op mijn advies te wachten, maar waarom je nu zelf geen voldoende geven zou ik zeggen? Van de Vlies kan zich nu mooi storten als een denktank op zijn partij, hoe interperteer ik dat oude boek, die zo enorm vaak herschreven is, en naar eigen menselijk inzich geinterperteerd is afhnakelijk van tijdsgeest, machtsposities en ruimte, zo dat vrouwen gelijke rechten hebben en dat zo ook bij start van creatie zo geweest is. Stop met geloven in een oordelende god, dit is een pure en grootste leugen van de menshied puur voor controle. Het wordt leuk om te zien hoe van der Staaij het gaat doen, zijn eerste fout maakte hij al, gedoogsteun geven terwijl hij daar nooit antwoordt op had moeten geven, zo werkt het spel niet. Ook de VVD wordt zeer interessant in een verantwoordlijke positie, woorden zijn maar woorden, een invulling van een samenleving vraagt meer dan kijken naar je eigen wensen, je eigen achtergrond en rationele opleidingen wat zo je gedachten en nvullingen gaat geven van een leefbare wereld. En wat dat betreft zijn de SGP en VVD hetzelfde, woorden zijn heilig, afwijking van de woorden en gecreeerde gedrag is uitstoting van en door de de tribe. En zonder tribe zijn deze mensen niets, omdat ze haar identiteit ontlenen aan de/een positie en gedachtegoed van een tribe en haar oude rituelen. Maar respect voor van der Vlies, goed dat ie er was, en goed dat ie er mee stopt. Niets is voor eeuwig in een wereld van erkende dualiteit.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Van der Vlies, heeft op zijn manier en vanuit zijn principe's zijn best gedaan!!!... En dat verdient waardering!!!... Daarom hebt u een ruim voldoende verdient!!!!!..... Meneer Bas Van der Vlies.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wat nu dan Geurt. Zes min is ruim voldoende hoor! Of had je liever een vijf-plus gezien?

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Wat is een lid stram in de kamer, partij der mannen werend wijf, geen vrouw gepermitteerd te treden, de ganse dag in pak stokstijf, wat kan toch zo'n gedrocht beduiden, twee zetels toen twee zetels nu, haast dertig jaar zwarte geluiden, op deez' bedompte barbeque? (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010.

 • no-profile-image

  Tonie

  vdvlies heeft een bijzondere inzet getoond voor de landbouwsector. jammer dat hij dan afgekraakt wordt op geloof en oa het vrouwenstandpunt. De mannen én vrouwen van de sgp staan hier kaarsrecht achter, niks discriminatie. straks ook een nederlands elftal met vrouwen, scoort goed. Iedere agrariër weet diep van binnen dat hij zelf geen grassprietje kan laten groeien. Daarom heeft vdvlies zich ook bijzonder voor de sector ingezet.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Amper dertigduizend jagers, dus géén zetel welgeteld, waarom mag het schuim der natie, dieren doden met geweld, wijl het leeuwendeel der mensen, jacht op dieren heus verfoeid, rauscht er door dit edel streven, steeds een jagertje dat loeit, en toch steeds maar blijft herhalen, wat aldoor reeds is gezegd, laat de mulder hem vermalen, dan is ook dit pleit beslecht! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010).

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee maar, Pietje Wisse van de CDA-jongeren roert zich. Menneke luister: dat vrouwenstandpunt van de SGP is pure en antieke discriminatie van de vrouw. Strijdig met wetten, handvesten en fatsoensnormen. Dat SGP-vrouwen zich er niet over uitspreken heeft alles van doen met hun nederige rol in dat bolwerk van mannenbroeders. En dat heeft niks maar dan ook niks met de bond van plattelandsvrouwen te maken. Want dat is geen politieke groepering maar een naaikransje!

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Van der Vlies was een verademing tussen alle draaikonten en egotrippers. Eén van de zeer weinigen die altijd opkwam voor een andere minderheidsgroepering, de laatste boeren in dit landje. Ik zal 'm missen.

 • no-profile-image

  Tonie

  Wel eens sgp-vrouwen gesproken beste mensen. Waarschijnlijk niet, zij voelen zich niet zielig. De maatschappij gaat kapot omdat alle vrouwen gaan werken, dat is het. Waarom zoveel echtscheidingen, ontspoorde kinderen, adhd-kinderen etc.?? Een goede huisvrouw is de basis van de maatschappij. Ik heb eerder medelijden met agrariers die hun vrouwen laten werken omdat ze anders het hoofd niet boven water kunnen houden, ofwel ze eten van het inkomen van de vrouw. Goede boer ben je dan. En wat de kerk betreft: de kerk was er eerder dan de staat der Nederlanden.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Een verademing Sjoerd? Kwam hij op voor minderheidsgroeperingen? Terwijl hij de gereformeerde vrouwen achter het fornuis en de kinderwagen en uit het politieke leven dwong. Het is maar wat je een verademing noemt. Nee dank je: ik hoef jouw slechte adem echt niet te ruiken!

 • no-profile-image

  ingrid ten bokkel huinink

  Wat een antieke opvattingen houd jij erop na Tonie. Vrouwen moeten nog veel zelfstandiger worden en helemaal niet meer van een man afhankelijk zijn. Zéker bij het SGP wordt de vrouw beschouwd als bijzaak, die kinderen baart en het huishouden verzorgt, maar die zich niet met 'mannenzaken' heeft te bemoeien. Het is juist hartstikke goed als de vrouw buitenshuis werkt. Dan komt ze tenminste los van de antieke beklemming van haar met het reformatorisch dagblad dichtgeplakte echtgenoot. Maar dat is natuurlijk heel bedreigend voor die echtgenoot!

 • no-profile-image

  katja

  Oké Piet, de CDAJ dan maar? Toch jammer man dat je niet in Poppenhuzum woont. Bij Oldeboarn!

 • no-profile-image

  De primaire beroepsbevolking hoef niet

  als alle lannbouwpolitieke voormannen net zoveel kennis hadden gehad en gebruikt als van der vlies.en alle nderlandse boeren dit hadden willen zien in de loop der jaren;dan was de boerenuitstoot niet zo groot geweest als de afgelopen 30 jaren het geval is.

 • no-profile-image

  Demeter

  Ja en dan hadden we net als de Tasmaniers op een grote bult van afval aan de zee zitten eten...

 • no-profile-image

  katja

  Oui madames et monsieurs: Saint Bas sur Mer!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Inderdaad Geurt en dat had hij ook moeten doen. Hij had de mestwet zoals die in 1998 is ingevoerd (en ook de nieuwe mestwet) kritisch moeten controleren. Dat was nl. zijn taak. Hij heeft (net als de rest) nagelaten te luisteren naar burgers in het land. Uit gemakzucht en onkunde gaat men zomaar overal mee akkoord, met alle gevolgen van dien. Hij heeft gelijk als hij zichzelf een onvoldoende geeft, deze onvoldoende geldt ook voor de rest van de "geachte afgevaardigden".

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Een belangrijk voorvechter voor de landbouw en overtuigt christen verdwijnt hiermee uit de kamer. Wel jammer dat de partij nooit serieus kan en wil deelnemen aan een regering, de keerzijde daarvan is echter dat het een partij is die de regering altijd zal steunen wanneer ze het er mee eens zijn. Verder is er kritiek op het vrouwenstandpunt, wat mi een interne kwestie is en valt onder de vrijheid van vereniging. Net zoals de vereniging van Plattelandvrouwen.

 • no-profile-image

  a

  De reacties van zwalker en katja op de SGP etc gaan ver genoeg. Ik vindt ze niet op zn plaats.

  groeten

 • no-profile-image

  katja

  Of dat de slechtste zijn weet ik nog zo nét niet Bertie. Bas van der Vlies zei een halfjaar terug in een tv-programma dat hijzelf bio-producten koopt in de supermarkt. Ik heb navraag gedaan in Kamerik, Kanis, Kockengen, Harmelen en Woerden, maar niemand heeft Van der Vlies ooit in een winkel gezien. Zeg nou zelf: zie jij hem er voor aan dat hij in 29 jaar Kamerlidmaatschap ooit een keer vrijdagsavonds thuisgekomen is en tegen zijn aanrechtsloof zei:"vrouw, ik ben even in de buurtsuper geweest en heb deze sudderlapjes van biologisch gehouden en ISO-gecertificeerde oerossen gekocht. Die zet ik nu even drie uur lang op een laag vuurtje en dan ga ik je heerlijk verwennen terwijl de lapjes zacht pruttelend gaar smoren". Forget it but: volgens mij heeft mijnheer zelfs nog nooit een battereiei gekook. Want daar zijn immers vrouw en twee dochters voor! "Dienstbaar moeten zij zijn, nederig en klein......"

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik ben het helemaal met je eens Piet. Bas van der Vlies bedreef de politiek vanuit zijn godsdienstige en morele geweten en ik heb hem nooit op draaikonterij en chalatannnerie kunnen betrappen. Iets waarop het eveneens christelijke CDA het alleenvertoningsrecht schijnt te hebben. Maar de opstelling van Van der Vlies tegenover de positie van de vrouw in zijn politieke metier heeft mij altijd tegen de borst gestuit. Dat was niet alleen lijnrecht tegen het emancipatoire overheidsbeleid, maar ook ongrondwettelijk en zelfs regelrecht vrouwvijandig en op gespannen voet met de elementaire mensenrechten! Daarom: ik prijs en bewonder hem om zijn politieke en bestuurlijke onbuigzaamheid, maar kan niet meer dan een zes-min geven voor zijn maatschappelijk bewustzijn. Jammer voor Bas dat hij niet anderhalve eeuw eerder geboren is. Dan zou hij wellicht een dikke 10 gescoord hebben!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.