Home

Achtergrond 311 x bekeken

VTA doet niet mee met digitaal prijssysteem aardappelen

De Verenigde Telers Akkerbouw doet niet mee met het initiatief van LTO voor een digitaal prijsinformatiesysteem voor aardappelen.

De VTA vindt dat in het initiatief de nadruk te veel ligt op prijsinformatie vanuit de verwerkende industrie. VTA-voorzitter Louis Beemsterboer vindt dat de omgekeerde wereld. "Prijsnoteringen moeten worden gevoed door telers en niet door de afnemers. Dat is een voorwaarde wil je boeren enthousiast maken. Boeren moeten het "wij-gevoel" hebben."

LTO wil samen met de NAV (telers), Vavi (verwerkers), NAO (handel) en de landbouwbeurzen een digitaal prijsinformatiesysteem opzetten. Op een site worden aardappeltransacties gemeld per ras, kwaliteit, hoeveelheid en regio. Volgend jaar kan het systeem worden getest.

Beemsterboer constateert dat zo’n systeem het vierde prijsinformatiesysteem zou worden. "De VTA heeft haar eigen, digitale Prijs Informatie Systeem Aardappelen (PISA) waarbij ras, hoeveelheid, levertermijn, en regio zichtbaar zijn. De regionale beurzen noteren voor aardappelen. En via het Productschap Akkerbouw kunnen ook transacties worden gemeld."

Voorwaarden stellen

Voorzitter Jan Douma van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland stelt voorwaarden aan de uitvoering van het plan van LTO. "Alle fritesproducenten moeten meedoen. De handelshuizen moeten voor 80 tot 90 procent meedoen. Omdat telers weinig transacties melden moeten de meldingen komen van de handel en industrie. Die moeten zorgvuldig worden gecontroleerd bij de inbrengers en de telers waar de aardappelen zijn gekocht."

Douma ziet als voordeel dat meer onderscheid wordt gemaakt in ras, kwaliteit en herkomst en dat verder vooruit geblikt kan worden in het afzetseizoen. "Dat is bij de beursnoteringen niet gebruikelijk. De noteringscommissie kan de informatie uit het prijzensysteem gebruiken voor het vaststellen van de notering. Wij stoppen niet met de aardappelnotering. Het unieke van onze notering is dat telers betrokken zijn bij de totstandkoming."

Of registreer je om te kunnen reageren.