Home

Achtergrond

VS zet ook Belgische tomaten op Tuta-lijst

De Verenigde Staten heeft België toegevoegd aan de lijst landen met risico op besmetting van Tuta Absoluta.

Daarmee is het voor Nederlandse exporteurs ook niet meer mogelijk Belgische tomaten uit te voeren naar de Verenigde Staten. Die route lag nog open nadat eerder Nederlandse tomaten alleen nog onder strenge voorwaarden werden toegelaten. Dat zorgde ervoor dat Nederlandse tomaten na januari niet meer uitgevoerd worden en telers niet kunnen profiteren van de gunstige koersverhouding en krapte op de tomatenmarkt eerder dit voorjaar.

Volgens de Mechelse Veilingen werd de route via Nederland ook zo gebruikt. "Veel van onze tomaten gingen via Nederlandse exporteurs", aldus commercieel directeur Jos van Dessel. Onduidelijk is of de mot is aangetroffen op Belgische tomatenbedrijven. Uit Amerikaanse statistieken blijkt dat de VS hoegenaamd geen Europese tomaten meer invoert, maar meer steunt op invoer uit de belangrijkste toeleverancier Mexico.

Nederlandse teelt en handel willen met maatregelen proberen de export naar de VS in 2011 weer op te starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.