Home

Achtergrond

VS hanteert laag tarief import groente en fruit

De Verenigde Staten hanteren voor groente en fruit gemiddeld lage tarieven.

Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van landbouw USDA. Het ministerie schat dat wereldwijd het importtarief via heffingen gemiddeld uitkomt op ongeveer vijftig procent van de importwaarde. In de VS geldt voor circa tweederde van de groente- en fruitproducten een importtarief van minder dan vijf procent.

Volgens USDA is dat ook beduidend lager dan de tarieven in Europa. In de EU geldt voor tweederde van de producten een importheffing van circa 5 tot 25 procent van de waarde van de partij. De EU kan daar van afwijken in bilaterale overeenkomsten met landen. De hoogste tarieven gelden echter in China, Egypte, India, Zuid Korea en Thailand, blijkt uit het rapport.

Volgens een rapport van het Congressional Research Service dragen de lage Amerikaanse importtarieven bij aan de oplopende handelstekorten voor groente en fruit. De import van fruit is de laatste jaren harder gegroeid dan de export. De importwaarde zou zelfs meer dan verdubbeld zijn sinds de jaren negentig, terwijl exporteurs moeite hebben markten te openen voor Amerikaans product.

De citrusmaatschappij Sunkist pleit daarom voor een verscherpte onderhandeling van de Amerikaanse overheid. Landen die vrij toegang hebben tot de VS moeten dat ook doen voor Amerikaanse citrus, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.