Home

Achtergrond 492 x bekeken 11 reacties

VN: voedselproductie legt grote druk op milieu

De landbouw en de voedselproductie leggen een grote druk op het milieu, zegt UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties.

De milieudruk uit de voedingsindustrie is vergelijkbaar met de effecten van het gebruik van fossiele energie, aldus het rapport. Een toenemende wereldbevolking tot ruim 9 miljard in 2050 zal bij een ongewijzigd consumptiepatroon een grote impact hebben, aldus het rapport. "Een substantiële vermindering van de effecten is alleen mogelijk door een wereldwijde verandering in het dieet - weg van dierlijke producten."

Volgens de VN-rapporteurs is dierlijke productie net zo schadelijk als de productie van bouwmaterialen, plastics of metalen. Biomassa en veevoergewassen zijn net zo schadelijk als het verbranden van fossiele brandstoffen, aldus het rapport.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Als de fosfaatmijnen zijn uitgeput over pakweg 60 jaar zullen ze bij de VN schreeuwen om wat dierlijke mest,of ze moeten hier inmiddels al een oplossing voor hebben bedacht maar dat lijkt mij sterk.De kuil zit weer onder het kleed,volgende week gaan we weer lekker blubberen,duurzamer kan niet.

 • no-profile-image

  realistische realist

  Wat een verassing! Alle activiteiten van de mens leggen grote druk op het milieu. Zo ook: recreatie, handel, oorlog, enz en de VN zelf. Maar als we gras moeten gaan eten ipv vlees stoten we waarschijnlijk weer te veel methaangas uit. Wordt er tenminste wel lachen met dat gas!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Het grootste probleem van deze aardkloot is de ongebreidelde voortplantingszucht van het roofdiersoort de mens. Als dat probleem niet opgelost wordt zal er een Apocalyptisch Einde aan deze soort komen. Er zijn landen waar 40 % van de bevolking onder de 21 jaar is........Ik vind Mad Max een machtige cult film maar het hoeft voor mij geen realiteit worden.

 • no-profile-image

  Han

  UNEP bedoelt te zeggen; "De aardbol is te vol, er is geen plaats voor flora en fauna als we straks met 9 miljard mensen zijn". De toekomst zal een oplossing brengen hoe hard die ook aan zal komen. Na de 9 miljard mensen komen 12 miljard als niet "wordt" ingegrepen. De afgelopen eeuwen is de bevolkings aanwas steeds weer terug gedrongen door oorlogen en epidemieën.

 • no-profile-image

  Boer

  Uit een ander raport bleek pas dat de veehouderij lang niet zo schadelijk is dan gedacht. dat hebben ze bij de VN vast nog niet gelezen. Volgens de VN hebben we als boer de verantwoordelijkheid om negen miljard mensen te voeden. Dat denk ik niet. Het produceren van voedsel kost geld en daarom kunnen wij het niet zomaar weggeven. Als boer produceer ik daarom alleen het voedsel waar de consument om vraagd en voor wil en kan betalen. De VN mag bij mij wel voedsel kopen en dan weggeven aan wie het niet betalen kan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De milieuafdeling van de VN werkt nauw samen met Wageningen. Het wordt misschien een plaat die blijft steken, maar nogmaals: Erken eerst eens de verschillen in waarde van de verschillende mineralen, dan zal blijken dat er van de vermeende vervuiling niet veel overblijft. De "uitstoot" van stikstof en het "lekken" naar het grondwater zijn beiden gebaseerd op de rekensommetjes van Wageningen die dus niet kloppen. Met wetenschap heeft deze vertoning helemaal niets te maken.

 • no-profile-image

  Han

  Laten we als mensen niet langer zoeken wie het meeste vervuilt. Koeien, auto's vliegtuigen en noem maar op. De aarde is gewoon over vol, de ruimte is op en de grondstoffen zijn zo goed als op!! Wat zeuren we over een beetje links of rechts of gewoon doorgaan. We zullen d emensen als ze niet stoppen met vermeningvuldigen moeten stapelen in >legbatterijen< ook wel genoemd sociale woningbouw alla Stalin.

 • no-profile-image

  a hamstra

  zo daar zijn ze nu eindelijk achter,
  nu nog even door rekenen .hoe het
  verder gaat, met de uitstoot, 50% van de co2 zit in de oceanen.plankton zal sneller groeien, vooral als het iets warmer word, zo ook , gras ,planten en bomen.

 • no-profile-image

  Q

  Lang leven de Q-koorts epidemie!!

 • no-profile-image

  gert

  In Oeganda krijgt elke vrouw gemiddeld 7 kinderen,het bos is daar al voor 30% gekapt voor brandhout,over 15 jaar is met deze bevolkingstoename 50% van het bos gekapt,de VN deelt er gratis voedsel uit door de lage voedselproduktie,de VN helpt zelf mee om deze situatie in stand te houden

 • no-profile-image

  gerrie

  Als je 1 keer in je leven gevlogen hebt met een vliegtuig heb je totaal geen recht meer om over het milieu te praten. Dan heb je al zoveel vervuilt. Daarom hou ik verder mijn mond maar.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.