Home

Achtergrond 328 x bekeken

VAR-winst blijft VAR winst voor agrariër

Een agrarier blijft een VAR-winst houden. De verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt niet omgezet naar een VAR-loon.

Dit is de uitspraak van het gerechtshof Arnhem. De Inspecteur slaagt niet in zijn bewijslast. Hij heeft niet aannemelijk gemaakt dat de feitelijke omstandigheden zodanig afwijken van de gegevens verstrekt bij de aanvraag van de VAR-verklaring zodat een herziening gerechtvaardigd is.

Kort samengevat is de uitspraak van het gerechtshof Arnhem de volgende:

Belanghebbende was voorheen volledig in dienstbetrekking werkzaam in de agrarische sector. In 2008 werkt hij gedeeltelijk in loondienst. Daarnaast werkt hij in 2008 tegen een uurvergoeding voor verschillende agrarische opdrachtgevers. De inspecteur heeft belanghebbende daarvoor een VAR-winst uit onderneming gegeven. Naar aanleiding van een in 2008 gehouden boekenonderzoek, concludeert de inspecteur dat belanghebbende geen ondernemer is maar werknemer. Daarom heeft hij de VAR-winst uit onderneming herzien in een VAR-loon. Volgens het hof is dat niet terecht. De herziening van de VAR is namelijk ingegeven door een andere duiding van de werkzaamheden. Het hof is echter niet gebleken van omstandigheden die van een dusdanig gewicht zijn dat de herziening van de VAR-winst uit onderneming aan de orde kan komen. Het Hoger beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Arnhem 4 mei 2010, nummer 09/00391, LJN BM6061

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.