Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Uitspraak over herinrichting elders nuttig'

De uitspraak van de Raad van State over de positie van bedrijven in een herinrichtingtraject kan van belang zijn voor andere glasgebieden. Volgens LTO Noord Glaskracht moeten gemeenten bedrijven perspectief bieden in zo’n langdurig onderhandelingsproces en bedrijven niet blijvend op slot zetten.

De uitspraak van de Raad kan bedrijven in een verplaatsingstraject ruimte bieden. De uitspraak was namelijk gericht tegen het beleid van de gemeente Zuidplas om bedrijven op slot te zetten gedurende en na het onderhandelingsproces over herinrichting. De belangen van de bedrijven is door de gemeente niet goed afgewogen in het bestemmingsplan, blijkt uit de uitspraak.

Een belangrijke uitspraak, denkt beleidsmedewerker Leonie Claessen. ”We hebben dit traject voor vijf tuinders ingezet. Dat hebben we gedaan voor de mogelijk precedentwerking.” De uitspraak is niet één op één op andere gebieden te plaatsen, maar er lijken parallellen met andere discussies, zoals de Hoeksche Waard, denkt Claessen. ”Het is vooral de ondertoon die doorslaggevend is. Heel lang wordt het traject met telers volgehouden en dan blijkt uiteindelijk verplaatsing niet mogelijk.” De ruimte-voor-ruimte-regeling bleek niet ruim genoeg.

De gemeente heeft met het beleid de ontwikkeling van bedrijven op de huidige locatie tegengehouden. Ze sluit planschade uiteindelijk niet uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.