Home

Achtergrond 337 x bekeken 1 reactie

'Uienopbrengst 10 procent lager door groeiachterstand'

De top is eraf van de uienopbrengst. Dat zeggen specialisten Luc Remijn van DLV Plant en Gerard Buizer van De Groot en Slot. Remijn rekent erop dat de opbrengst 10 procent lager uitvalt.

”De uien groeien nu behoorlijk door, maar de achterstand blijft”, zegt Remijn. ”Dat haal je nooit meer in. Dat geldt voor zowel vroege plantuien als zaaiuien.” Ook Buizer is bezorgd over de groei van de uien. ”De stand is veelal heterogeen en dun. Door koud weer en het doorzetten van de herbicidebespuiting heeft het gewas weinig kans gehad om zich te ontwikkelen.

De uien hebben minstens twee weken achterstand ten opzichte van vorig jaar. Opgeteld bij de heterogene stand is het een wonder als dezelfde opbrengst en kwaliteit wordt behaald. Wij zitten al bijna bij de langste dag met nog weinig bladmassa. Als er dan nog veel mooi weer met een hoge lichtintensiteit komt, activeert dat een sterke bolinductie. Hierdoor stagneert de bladproductie. Dit leidt tot een lagere, kwalitatief goede, opbrengst.” Buizer ziet dat de uien er in het biologische segment beter voor staan. ”Dat is een redelijk vergelijk. Het is nog pril en het gewas kan nog veel inhalen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    gertje

    Dit mag ik graag horen, want dat zou inhouden dat de opbrengstprijzen wederom fatsoenlijk zullen worden. Denk echter dat het de grootst mogelijke flauwekul is, maar als je niet af en toe iets van jezelf laat horen geraak je natuurlijk 'uit de picture'. Zo'n popiejopieverhaal doet het natuurlijk wel lekker bij de boeren / klanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.