Home

Achtergrond 182 x bekeken

Tweede systeem BP vangt 1.250 vaten op

Het tweede opvangsysteem van BP, dat sinds woensdag in werking is, heeft in de eerste elf uur in bedrijf 1.250 vaten olie opgevangen uit het lek in de Golf van Mexico.

Dat maakt het olieconcern bekend. Dat komt bovenop de 7.040 vaten ruwe olie, die woensdag in ongeveer diezelfde tijdsspanne met een eerder geplaatste kap over de lekkende bron opgevangen werd en naar tankschepen is overgeheveld. De kap vangt dagelijks ongeveer tienduizend vaten op, maar zou een capaciteit van maximaal 18.000 vaten per dag hebben. In totaal heeft de kapconstructie al 160.400 vaten olie opgevangen. Door een nieuwe kap te plaatsen wordt de opvangcapaciteit nog verder uitgebreid.

Het tweede systeem vangt olie op met apparatuur die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de falende Top Kill-procedure en moet uiteindelijk 28.000 vaten per dagen kunnen wegwerken. De totale opvangcapaciteit wordt volgende maand uitgebreid naar maximaal 80.000 vaten per dag.

Volgens wetenschappers stromen dagelijks 35.000 tot 60.000 vaten uit de lekkende oliebron. Een ontlastende bron, die het wegstromen van olie uit het olielek een definitief halt moet toeroepen, gaat in augustus in bedrijf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.