Home

Achtergrond

'Twee prikken tegen meningokokken'

Voor een betere bescherming tegen meningokokken C, de veroorzakers van nekkramp, zouden kinderen een tweede vaccinatie moeten krijgen.

Dat stelt onderzoekster Richarda de Voer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het proefschrift waarop zij vandaag promoveert aan het UMC Utrecht.

Kinderen worden nu één keer ingeënt tegen meningokokken C als zij veertien maanden oud zijn. De Voer onderzocht de beschermende werking van die prik aan de hand van de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Zij ontdekte dat die naar verloop van tijd afneemt. Daarom pleit zij ervoor kinderen tegen de tijd dat zij twaalf jaar oud zijn, een tweede vaccinatie aan te bieden, zodat zij ook in hun adolescentie voldoende beschermd zijn. Nekkramp treft naast jonge kinderen ook veel adolescenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.